Dovlecei umpluti si sos bechamel – reteta greceasca!
Al doilea castigator al concursului “Mancaruri estivale” este Gabriella. Impreuna vom invata sa gatim, in stil grecesc, dovlecei umpluti.
Se spala 8 dovlecei, se vor taia coditele si capetele si se scobesc in interior. Dovleceii se vor folosi cu tot cu coaja si se va pastra jumatate din miezul din interior pentru umplutura.
Umplutura: se caleste o ceapa, un catel de usturoi, un morcov taiat cubulete, miezul dovleceilor. Dupa ce se inmoaie bine toate legumele se adauga 150 de grame de orez si se caleste un pic, apoi se adauga un paharel de vin alb si se lasa pana se absoarbe lichidul si se evapora alcoolul. Se vor adauga 500 de grame de carne (eu am avut carne vita- porc) 200 – 250 ml de apa calda si lasam umplutura pe foc pana se umfla orezul si se absoarbe lichidul. Orezul il lasam pe jumatate fiert. Vom condimenta cu sare, piper, marar, patrunjel, menta si putin suc de lamaie, apoi amestecam bine.
Preparare: Vom umple dovleceii si ii vom aseza intr-o oala cu capac si peste ei vom turna 250 – 300 ml de apa, putin ulei, sare si piper. Ii lasam sa fiarba cu capac 30 -35 minute, astfel dovleceii se gatesc foarte bine la aburi si ies foarte usori.
Sos bechamel: intr-o tigaie topim 80 de grame de unt, adaugam 3 linguri de faina amestecand bine cu un tel , treptat vom adauga apa fierbinte (300 ml) amestecand incontinuu. Condimentam cu sare, piper, iar cand sosul a ajuns la consistenta dorita luam tigaia de pe foc, adaugam 2 galbenusuri si amestecam bine. Adaugam putina coaja de lamaie, sucul de la o lamaie si marar tocat .
Pofta buna!