Pesta Porcina Africana, confirmata in judetul Braila! 24 de porci au fost eutanasiati in Bertestii de Jos

Pesta Porcina Africana, confirmata in judetul Braila! 24 de porci au fost eutanasiati in Bertestii de Jos

 

 

In data de 10 iulie a fost confirmata prezenta virusului Pestei Porcine Africane la porcii din doua gospodarii din comuna Frecatei (situata in zona de protectie a primului focar confirmat in Insula Mare a Brailei). In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) – Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit de urgenta.

Gospodariile respective au fost plasate sub supraveghere oficiala si au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport. Centrul Local de Combatere a Bolilor Braila a dispus, conform planului de masuri adoptate, pentru a preveni raspandirea bolii, uciderea preventiva a porcinelor din cele doua gopodarii si ecarisarea carcaselor.

Totodata, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte si cele sacrificate.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despagubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificata si completata prin HG 484/2018.

“Ancheta epidemiologica este in desfasurare. Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic”, se arata in comunicatul transmis de DSVSA Braila.

24 de capete eutanasiate in Bertestii de Jos

Incepand de duminica a fost montat un filtru rutier, cu scopul de a dezinfecta autoturismele care tranziteaza localitatea Bertestii de Jos.

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a fost sesizata si a intervenit pentru eutanasierea a 24 de porci dintr-o gospodarie, la care s-a confirmat prezenta Pestei Porcine Africane.

“Este montat un dezinfector rutier, la iesire si la intrare in Bertestii de Jos. S-au eutanasiat porcii din gospodaria respectiva, 24 de capete si s-au luat masurile necesare, astfel incat restul gospodariilor sa nu fie afectate”, a declarat Gicu Dragan, director executiv al DSVSA Braila.

 

 

carlaboutique.ro

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry