Din informațiile obținute de Jurnalul de Brăila, în ultima perioadă, tot mai mulți fermieri au încercat să-și asigure sursa de apă necesară pentru irigații prin diferite mijloace mai puțin convenționale și foarte aproape de limita legii.
Prefectul Județului Brăila, Iulian TIMOFEI a convocat astăzi o ședință de lucru la care a invitat reprezentanții instituțiilor care au competențe în domeniul agricol, gospodărirea apelor, îmbunătățiri funciare, protecția mediului, tema principală a discuțiilor vizând problematica secetei pedologice cu care se confruntă județul nostru.
”Cu toții știm și simțim faptul că traversăm o perioadă de secetă accentuată. Mesajul către utilizatorii de apă pentru irigații pe raza județului Brăila este acela că se fac eforturi concentrate ale tuturor factorilor implicați astfel încât să se asigure în mod echitabil apă tuturor fermierilor, chiar dacă prestarea acestui serviciu se face în condiții de secetă pedologică, precum și în contextul în care se înregistrează cote în scădere ale cursurilor de apă de pe raza județului nostru. Vreau să-i asigur pe fermierii brăileni că acordăm maximă atenție și interes acestei problematici”, a declarat prefectul Iulian TIMOFEI.
Conducerea structurii locale a ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare) precum și cea a Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila (structura teritorială a Administrației Naționale Apele Române) au ținut să puncteze faptul că sunt interzise prin lege orice intervenții sau manevre neautorizate la amenajările de îmbunătățiri funciare ori instalațiile care le deservesc, precum și la cursurile de apă, avertizând că amenzile în astfel de cazuri sunt foarte mari conform Legii 138/2004 Legea îmbunătățirilor funciare și Legea 107/1996 privind Legea Apelor Române.
În ceea ce privește datele centralizate, până acum, la nivelul județului în legătură cu afectarea culturilor de toamnă din cauza secetei excesive, informațiile prezentate de către Direcția pentru Agricultură a Județului Brăila indică o suprafață totală afectată (conform raportului) de 6.121,2 ha, din care 2.229,5 ha pe raza comunei Galbenu.
De altfel, tot astăzi, pentru a se informa direct din teren, prefectul Iulian TIMOFEI va efectua o vizită în județ, pe raza mai multor comune, unde se concentrează suprafețe mai mari de culturi afectate de secetă. Scopul este acela de a discuta cu fermierii locali afectați și, de asemenea, identifica soluții pentru rezolvarea problemelor apărute.