Cât de importantă este rețeaua de apă și canalizare în județul Brăila? Consilierii județeni au dezbătut pe tema tarifelor!

Prin proiectul cu finanțare europeana „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Brăila” cu o valoare de aprox. 241 milioane euro, se vor realiza lucrări de investiţii pentru tot sistemul de apă şi apă uzată de la nivelul municipiului, prin care să se asigure îmbunătăţirea serviciului public prestat către populaţie.

Peste 60.000 de brăileni din municipiu și județ – în total, 66 de localități – vor avea apă potabilă la robinet, cu presiune constantă chiar și în perioadele secetoase, banii europeni fiind folosiți, de asemenea, pentru realizarea a sute de kilometri de rețele de distribuție a apei.


Proiectul, care beneficiază de finanțare europeană, are niște clauze concrete care prevăd majorarea tarifelor către consumatorii finali, în diferite condiții, cum ar fi: creșterea prețului la energie sau creșterea dobânzilor la creditul aferent proiectului. Refuzul de a ajusta aceste prețuri poate duce la blocarea proiectului de investiții și pierderea fondurilor europene.

”CUP este una dintre societățile fericite care a putut să acceseze acest proiect major de investiții. Sunt sub 10, din ce știu eu, în momentul ăsta. Evident că toată partea asta, cu bani împrumutați, se regăsește în prețul apei și al canalizării. Când ceilalți vor accesa proiectele respective situația va fi la fel.

Un alt aspect este că Brăila e un județ mediu ca suprafață, dar ca populație este un județ mic, cu comunități mici, împrăștiate, iar toată apa pleacă din Dunăre. Traseele sunt foarte lungi, costurile cu energia electrică sunt foarte mari, pentru pomparea ei în tot județul.

Ce ne dorim până la urmă? Ne dorim apă potabilă și canalizare în tot județul sau doar ne dorim să facem comentarii.

Problemele sunt obiective, sunt reale, dar trebuie să înțelegem și partea bună și partea care ne convine mai puțin”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Epureanu.

La discuție a intervenit și consilierul liberal Florin Cîrligea, care le-a atras atenția colegilor liberali asupra condițiilor impuse de acest proiect european. Cîrligea spune că este convins că la baza tarifelor către CUP Dunărea stă și faptul că EURIBOR-ul a crescut considerabil, ceea ce a dus implicit la creșterea dobânzilor.

”Trebuie să terminăm cu demagogia, că scădem noi… Toți am vrea să avem de toate dar fără să plătim nimic! Nu se poate, din păcate!”, a adăugat consilierul liberal.

Consilierul județean Viorel Botea(PMP) le-a transmis liberalilor ca acest proiect european, la fel ca toate celelalte, are condiții stricte care, nerespectate, duc la sancțiuni ce pot merge până la pierderea finanțării.

”Este un caiet de sarcini foarte strict, peste care nu se poate trece, indiferent dacă noi dorim să facem unele schimbări. S-a stabilit clar că prețurile vor crește, cu dobândă. Prețurile vor crește, pentru că… Deci toate aceste lucruri sunt stabilite precis și nu se pot schimba în timpul jocului(…)

Când vrem să spunem ceva în plenul Consiliului Județean, părerea mea este că trebuie să ne informăm și nu să zăpăcim oamenii cu demagogie sau populism, față de niște subiecte care, foarte clar, nu pot fi schimbate”, a declarat consilierul PMP, Viorel Botea.

În urma acestor dispute pe tema tarifelor la apă și canalizare, consilierul liberal Vasile Varga a întrebat când se vor putea micșora tarifele aplicate de CUP Dunărea. Răspunsul a venit din partea președintelui Consiliului Județean, Iulian Chiriac, care a spus că în următorii cinci ani de la finalizarea proiectului nimeni nu poate ajusta aceste tarife.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry