1. Înainte de pandemie, la începutul anului, bugetul Consiliului Județean era bine structurat pe infrastructură și sănătate. În urma rectificărilor bugetare și după ce vom ieși din perioada stării de urgență, vor mai rămâne bani pentru investiții?
Structura bugetului pentru proiectele pe infrastructură și sănătate nu s-a schimbat până în momentul de față și mi-aș dori ca lucrurile să rămână așa. La începutul anului am stabilit priorități atât pe infrastructură cât și pe sănătate, astfel că deocamdată mergem înainte cu ceea ce înseamnă aceste proiecte. Vreau să fiu optimist și cred că putem realiza tot ce ne-am propus. Bineînțeles, aici mă refer la situațiile care țin de partea financiară. Există posibilitatea să întâmpinăm unele dificultăți din cauza firmelor care se ocupă de ducerea la îndeplinire a contractelor.
2. Poate cea mai importantă întrebare, pentru brăileni: După atâtea rectificări bugetare, atât pe plan local, dar în special din bugetul statului, există șanse ca la final proiectele importante de infrastructură(autostrăzi, podul peste Dunăre) să nu mai primească fondurile promise de Guvern?
Eu continui să sper în dezvoltarea județului Brăila în vreme de pandemie. Avem nevoie de aceste mega-proiecte de infrastructură pentru a relansa mai repede economia locală. Pe de altă parte, de la acest Guvern mă aștept la orice. Modul în care este gestionată această stare de urgență și implicarea pe care o are Guvernul Orban în sistemul sanitar brăilean, mă face totuși să cred că județul nostru nu prezintă niciun fel de interes și că oricând s-ar putea renunța la finanțarea acestor obiective foarte importante. Vorbim de importanță națională însă tind să cred că domnul Orban, în indiferența dânsului față de județul Brăila ar putea să găsească starea de urgență ca scuză pentru a nu mai finanța aceste proiecte.
3. În prezent, la Brăila, avem 12 pacienți, testați pozitiv cu coronavirus, iar acum vindecați și externați. Totodată, la Brăila nu a fost înregistrat niciun deces. Cum s-a descurcat Spitalul Județean și personalul medical, ținând cont că virusul s-a extins foarte repede și nu au fost posibile investițiile în aparatură, în timp util?
În ciuda atacurilor dure de care a avut parte echipa de conducere a Spitalului Județean Brăila în ultimii ani, iată că a venit vremea să ne dăm seama că această mult hulită echipă a gestionat mai mult decât profesionist și corect situația creată de noul coronavirus. Cred că numărul mic de infectări a cadrelor medicale și numărul mare de vindecări a celor infectați spun multe despre cum s-a descurcat Spitalul. Doresc încă o dată și pe această cale să tramsit tuturor celor implicați în lupta împotriva COVID-19 toate felicitările mele și tot sprijinul meu în tot ceea ce au nevoie. Îmi permit să spun că de data aceasta, în războiul cu inamicul invizibil, cel mai bun medic nu mai este trenul de București!
Într-adevar, virusul s-a extins foarte repede și nu au fost posibile investițiile în aparatură de testare, în timp util. Însă ne-am mișcat cât am putut de repede, echipa medicală a lucrat zi și noapte pentru a recupera timpul ”pierdut”, pentru achiziționarea unui aparat de testare. După cum știți, birocrația ne omoară iar procesul de achiziție este greoi.
4. La ce sumă au ajuns donațiile făcute către spitalele din Brăila și cum decurge această activitate?
Când s-a intrat în starea de urgență, foarte mulți cetățeni ne-au contactat, atât pe mine cât și pe primarul municipiului, Marian Dragomir, și ne-au întrebat dacă pot face donații către spital. Oamenii au fost de dornici să ajute din puținul lor și asta ne-a emoționat pe deplin. Am discutat la spital acest aspect și am făcut o listă cu ceea ce ar fi de ajutor pacienților infectați și cadrelor medicale. Donațiile au trecut de suma de 170.000 lei plus că au fost cetățeni care nu au declarat valoarea donațiilor. Și în continuare se donează la fostul liceu de Chimie, acolo unde am amenajat oarecum acest centru de donații.
5. Când va avea Brăila un aparat de testare pentru noul coronavirus?
Laboratorul de biologie moleculară, locul unde se vor monta aparatele de testare este finalizat iar echipamentele necesare liniei de testare sunt pe pozitie. Aparatele vin din străinătate, probabil de aceea durează atât de mult. Pe lângă cel achiziționat de spital, vom mai beneficia de un aparat donat de Agricost by Aldahra. Știu că sunt nemulțumiri ale cetățenilor cu privire la întârzierea testării însă nu ține de noi ci de firmele care urmează să ne livreze aparatul.
6. Proiectele de infrastructură rutieră din județul Brăila sunt în termen? Mai sunt proiecte din PNDL II care nu sunt finalizate?
Mai sunt doar două proiecte mari pe infrastructura nefinalizate. Vorbesc de cele doua drumuri din baltă. Pentru Mărașu am discutat deja cu firma constructoare și mi-a dat garanția ca va termina până la sfârșitul anului iar pentru DJ59 care face legătura cu Blasova, proiectul a fost reevaluat iar în prima ședință de consiliu județean voi propune proiectul spre aprobare cu modificările aduse de specialiști astfel încât să intre în faza de proiectare și execuție. Totodată vreau să vă mai spun că vom continua modernizarea drumurilor județene pe Acordul Cadru încheiat anul trecut.
7. Ce înseamnă amânarea alegerilor locale pentru președintele Consiliului Județean și pentru județul Brăila?
În această perioadă nici nu m-am gandit dacă înseamnă ceva sau nu pentru mine ca și candidat pentru un nou mandat. Nu am avut timp să fac asta pentru că m-am focusat pe această luptă cu noul coronavirus, făcând din asta o prioritate. Totuși era clar că în situația în care ne aflăm nu este loc de campanie electorală și alegeri. Important e să trecem de această pandemie cu bine, să fim sănătoși iar apoi ne ocupăm și de restul. Poate pare ciudat ce zic însă cu toții cred că am învățat câte ceva din situația în care ne aflăm. Știam care sunt lucrurile cu adevărat importante în viață dar parcă nu le apreciam la adevărata lor valoare.