În ciuda faptului că au acces la toate informațiile necesare pentru a înțelege cum funcționează proiectele finanțate din fonduri europene și că pot cere lămuriri suplimentare la comisiile de specialitate, liberalii continuă să joace politic prețul apei din Brăila, în detrimentul localităților care nu au încă acces la apă potabilă.
Compania CUP Dunărea a explicat faptul că din luna martie 2023 Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a stabilit, tarifele pentru serviciile publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare, preț și tarif unic pentru județul Brăila: 8,87 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă; 4,84 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare.
Consilierul PNL Alexandru Bucălău continuă să se întrebe de ce e prețul atât de mare, dacă avem Dunărea aproape. La această întrebare le-a răspuns și președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac:
Deși subiectul s-a dezbătut intens și în presa locală, liberalii au continuat să voteze împotrivă, în ciuda faptului că, dacă nu s-ar respecta tariful stabilit de ANRSC, multe localități din județul Brăila, printre care și Cireșu, nu ar avea acces la apă potabilă.
Decizia de majorare a prețului la apă este o condiție impusă prin acordul pentru finanțarea proiectului major în cadrul POIM. Majorarea tarifelor este o condiție obligatorie, imperativă a Uniunii Europene pentru realizarea investițiilor finanțate prin Fondul de Coeziune, derulate în prezent de CUP „Dunărea” SA Brăila.
În cazul în care nu se vor aplica noile tarife, acest lucru este considerat o neîndeplinire a condițiilor impuse prin contractul de finanțare europeană nerambursabilă și se va rezilia contractul de finanțare, iar banii europeni vor fi restituiți.
Asta își doresc consilierii județeni ai PNL Brăila?
Investițiile în infrastructura de apă se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă din județul Brăila, pentru un număr de 66 localități din 24 UAT-uri, care în prezent nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă sau au acoperire parțială. Principalii indicatori fizici sunt:
- 147,541km rețea de distribuție apă potabilă nou construită,
- 130,192 km rețea de distribuție apă potabilă reabilitată,
- 333,887km aducțiune apă potabilă nou construită,
- 44,972km aducțiune apă potabilă reabilitată,
- 12 rezervoare noi de înmagazinare apă potabilă,
- 1 stație nouă de tratare apă.
Investițiile în infrastructura de canalizare se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de apă uzată din județul Brăila, pentru un număr de 21 localități din 18 UAT-uri, care în prezent nu beneficiază de sisteme de canalizare sau au acoperire parțială. Principalii indicatori fizici sunt:
- 299,858km rețea de canalizare nou construită,
- 30,472km rețea de canalizare reabilitată,
- 110,531km colectoare apă uzată,
- 85 stații noi de pompare apă uzată,
- 1 instalație de uscare, neutralizare si valorificare termică a nămolului, care va prelua nămolurile de la toate Statiile de Epurare Ape Uzate (SEAU) și Statiile de Tratare Apa Potabila (STAP) gestionate de CUP Dunărea Brăila.