Problema drogurilor, dezbătută în Consiliul Județean! Liberalul Marian Căpățînă a cerut un raport al ATOP pe acest subiect!

Consumul de droguri a explodat în Brăila! Comunicatele Poliției, imaginile din mediul online și evenimentele nefericite care au la bază traficul și consumul de droguri au crescut considerabil în ultimul an.

Subiectul a fost propus spre dezbatere și în Consiliul Județean Brăila, unde liberalul Marian Căpățînă a cerut un raport al ATOP cu privire la acest fenomen, în județul Brăila.

”Se pare că fenomenul legat de circulația și utilizarea drogurilor în județul Brăila, și mai precis în municipiu, a fost scăpat din mână. Rugămintea mea este ca într-o lună de zile să avem un raport, să știm exact ce se întâmplă pe acest palier(…) Aș dori o discuție în care toți factorii care sunt implicați în gestionarea fenomenului ce înseamnă infracționalitate, în județul Brăila, să ne spună în câteva cuvinte și ce este de făcut, pentru că nu mai este timp să așteptăm”, a cerut, în plenul Consiliului Județean,  liberalul Marian Căpățînă.

Consilierul județean Doru Vâlsan, președinte al ATOP Brăila, a intervenit în discuție și a declarat că va prezenta raportul ședinței care a avut loc pe această temă în primăvara anului 2022.

”Autoritatea Teritorială de Ordine Publică monitorizează activitatea Inspectoratului de Poliție al Județului Brăila. Cu referire la amploarea consumului de droguri în județul Brăila, după cum bine știți, în primăvară, am convocat o ședință la care au participat reprezentanții DIICOT și cei ai Combaterii Crimei Organizate. O să întocmesc un raport cu ceea ce s-a discutat la acea ședință pentru luna următoare”, a declarat președintele ATOP, consilierul PSD Doru Vâlsan.

Președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac, a cerut ca și Agenția Națională Antidrog să fie solicitată în aceste discuții, fiind cea mai în măsură să propună soluții pentru prevenire și combatere a consumului de substanțe interzise.


Oficiul ONU pentru Droguri și Crimă susține că aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume sunt dependenți de droguri.

În România, raportul elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA) pentru anul 2021, a subliniat faptul că, aproximativ 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog de-a lungul vieţii, în timp ce, 6% dintre ei au consumat și în ultimul an, iar 3,9% au consumat şi în ultima lună. Faţă de studiul anterior, se observă creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum, însă cea mai importantă este în cazul consumului din ultima lună, a cărui rată de creştere este de 2,2 ori. În rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15-34 ani, valorile înregistrate pentru cele trei tipuri de consum sunt mai mari faţă de cele observate în rândul populaţiei generale, consumul oricărui tip de drog de-a lungul vieţii fiind observat la 16,9% dintre aceştia, consumul în ultimul an la 10% dintre ei, iar consumul în ultima lună la 6,6%. Faţă de studiul anterior, şi în cazul acestui grup populaţional, se observă creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum, însă cea mai importantă este în cazul consumului din ultima lună, a cărui rată de creştere este de 1,4 ori.

În anul 2020 au fost înregistrate 33 decese asociate consumului de droguri dintre care 29 decese prin supradoză.  

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry