În calitate de subprefect, care a preluat și cea mai mare parte din atribuțiile prefectului, Simona Drăghincescu a vorbit astăzi despre reabilitarea digului de la Măxineni, problemă care își caută revolvarea de mai bine de 15 ani.
Din 2005, când Siretul a înregistrat un debit record, digul a fost supus unei presiuni imense care i-a afectat structura, punând în pericol peste 300 de gospodării.
În 2019, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţatcă va fi făcută o investiţie de 13,92 milioane lei, pentru eliminarea respectivei eroziuni de mal. Mai exact, este vorba despre lucrări de consolidare mal drept râu Siret, în zona kilometrilor 532 – 533, aval de localitatea Corbu Vechi, şi supraînălţare tronsoane dig Nămoloasa – Măxineni, km 26 plus 400, 26 plus 600, 28 plus 300, 28 plus 700; şi dig Centură Corbu Vechi, de la km 0 până la km 0 plus 250. Între timp, s-a schimbat guvernul.
”Am preluat problema digului de la Măxineni, de la Corbu Vechi, care arată destul de rău, pentru un dig(…) Au fost alocate niște sume la rectificarea bugetară pentru digul de la Corbu Vechi, banii se pare că sunt într-un proces birocratic, dar sperăm că vor ajunge iar licitațiile vor începe.
Dacă nu la prima viitură, la următoarea cred că digul s-ar deteriora într-un mod iremediabil. Așa cum l-am văzut eu, dacă ar veni două viituri s-ar putea să avem probleme(… )
Eu rog public pe această cale să încerce să înțeleagă că dacă nu vine nimeni la licitație se pot face lucruri și cu bani mai puțini și în regie proprie, pentru că sunt convinsă că Sistemul de Gospodărire al Apelor ar trebui să aibă niște specialiști și niște utilaje în interiorul instituției cu care să poată interveni până se termină licitația”, spune subprefectul Simona Draghincescu.
Spre norocul locuitorilor din Corbu Vechi, atât 2019 cât şi prima jumătate a lui 2020 au venit cu precipitaţii puţine. Dacă ar fi plouat foarte mult şi s-ar mai fi ajuns la o viitură de amploare pe Siret, erau şanse foarte mari ca digul să fie rupt.