Prin studiul de fundamentare, elaborat de SC Total Business Land SRL, s-au identificat, în vederea punerii în valoare, vechi conace brăilene care ar urma să intre în circuitul turistic al județului Brăila.
Studiul de fundamentare a identificat și demonstrat că se pot restaura și refuncționaliza 16 obiective – vechi conace din județul Brăila – care ar urma să fie introduse în circuitul turistic.
Proiectul va avea un impact pozitiv prin salvarea valorilor de patrimoniu, dar și prin beneficii economice, sociale și culturale majore, la nivelul județului.
Președintele Consiliului Județean spune că va găsi soluția cea mai bună pentru fiecare obiectiv în parte și împreună cu UAT-urile vor accesa fonduri europene pentru reabilitarea conacelor care mai pot fi salvate.
”Ideea a fost ca în primul rând să identificăm aceste conace, chiar dacă vorbim de ruine în unele cazuri. Există posibilitatea de a realiza holograme ale clădirilor care au fost pentru a le putea pune în valoare.
Noi am făcut această expertiză de a identifica cele 16 locații. Săptămâna trecută am trimis fiecărui UAT pe raza căruia există aceste conace ca să vedem care proprietatea acestora. Dacă sunt publice vom intra într-o cofinanțare cu respectivul UAT, pe o axă de finanțare, astfel încât să punem cât mai mult în valoare din ceea ce este în momentul de față. Dacă sunt private vom avea o discuție cu proprietarul să vedem ce își dorește cu privire la proprietate”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.
O primă parte a conacelor din județ va fi restaurată și refuncționalizată, păstrând valoarea arhitecturală, dar corespunzător cu nevoile contemporane ale comunităților locale și turiștilor de astăzi. Conacele și grădinile, parcurile din cadrul ansamblurilor, vor fi puse în valoare pentru turism cultural, istoric, gastronomic și industrii creative.
Studiul de fundamentare a fost aprobat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Brăila.
”Reabilitarea o vom face pe fonduri europene. În momentul de față, cu nebunia creșterii prețurilor, avem sume exorbitante la proiectele pe care le avem în derulare în momentul de față. Așteptăm și Ordonanța de Urgență a Guvernului pe fonduri europene, iar costurile proiectelor pe care le avem în derulare vor crește. Bugetul de dezvoltare, pe care era toată lumea țintită, nu mai este atât de mare. Vedem în mandatul viitor cum ne vom gospodări astfel încât să continuăm proiectele pe fonduri europene, să avem acel cash flow pozitiv, pentru partea de cofinanțare”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.
Din traseul conacelor brăilene ar urma să facă parte:
- Conacul Orezeanu – comuna Traian
- Ansamblul Conților de Roma – comuna Viziru
- Moșia Grossești – comuna Viziru
- Conacul Panas – orașul Însurăței
- Conacul Petre Cavadia – comuna Dudești
- Conacul Șuțu – comuna Șuțești
- Conacul Gulianca – comuna Salcia Tudor
- Conacul Sihleanu – comuna Scorțaru Nou
- Conacul Gurguieți – comuna Scorțaru Nou
- Casa Costrache Drugănescu – orașul Ianca
- Conacul Cavadia – comuna Zăvoaia
- Conacul Oțeleanu – conacul Fundației Carol
- Conacul Siliștea – comuna Siliștea
- Conacul Chiscani – comuna Chiscani
- Conacul Știrbey – comuna Berteștii de Jos