Guvernul a aprobat, miercuri, hotărâri privind continuarea Programului Tomata, care are o alocare bugetară de 225 de milioane de lei, a celui de sprijin pentru cultivarea usturoiului, cu o alocare de 22,2 milioane de lei, şi a subvenţionării preţului motorinei utilizate în agricultură, suma alocată în acest sens fiind de 309 milioane de lei.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Moise a declarat, la briefingul de după şedinţa de Guvern de miercuri, că au fost adoptate trei hotărâri de Guvern de interes pentru fermieri.
”Prima este aceea privind susţinerea producţiei de tomate şi legume în spaţii protejate, este un program denumit generic Tomata, acesta continuă (…). Are o alocare bugetară de 225 de milioane de lei, programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului total este de 4.000 de euro pe beneficiar pentru producţiile de tomate valorificare în perioada 1 martie – 10 iunie, pentru ciclul unu, şi 15 octombrie – 9 decembrie pentru ciclul doi”,
a explicat Sorin Moise.
Producţia minimă trebuie să fie de 3.000 de kilograme pe o mie de metri pătraţi. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul doi de producţie – ardei gras, ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde – valoarea sprjinului este de 1.000 de euro/beneficiar, iar producţia minimă variază în funcţie de leguma cultivată.
”A doua hotărâre de Guvern aprobată astăzi(n.r. 02.02.2022) priveşte susţinerea cultivării usturoiului, care are o alocare bugetară în 2022 de 22,2 milioane de lei, valoarea sprijinului fiind de 3.000 de euro/ cultură/ hectar/ beneficiar”,
a declarat Sorin Moise.
Fondurile se acordă pentru producţia valorificată în perioada 1 iunie – 21 decembrie, producţia minimă fiind de 3 kilograme pe zece metri pătraţi.
”A fost aprobată şi continuarea subvenţionării preţului motorinei utilizate în agricultură. Potrivit acestui act normativ, subvenţia unitară la motorină în anul 2022 va fi de 1,630 lei/ litru. Suma alocată pentru plăţi în anul 2022 este de 309 milioane de lei, asigurând astfel achitarea ajutorului de stat determinat la plată şi neachitat pentru anul 2021 de către APIS precum şi plăţile aferente anului 2022”,
a transmis Sorin Moise.
Secretarul de stat susține că plăţile vor fi făcute la timp, asigurându-i pe agricultori de stabilitate şi predictibilitate.