„Afterschool”, „breaking news” şi „all-inclusive” se numără printre noile cuvinte incluse în ediţia a III-a a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române!

Limba română este într-o continuă schimbare și adaptare la limbajul folosit în mod uzual, iar specialiștii limbii noastre au adăugat alte 3.000 de cuvinte la noua ediție DOOM 3, care a văzut lumina tiparului ieri, pe 4 ianuarie 2022. „Afterschool”, „breaking news” şi „all-inclusive” se numără printre noile cuvinte incluse în ediţia a III-a a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM).

Mai mult, se pare că anumite forme de plural ale cuvintelor s-au schimbat la forma cel mai des folosită de români. De exemplu, forma de plural a cuvântului „ecler” va fi doar „eclere” și nu „ecleruri” așa cum era până acum, conform DOOM II. Se pare că această formă a dat bătăi de cap și nu venea nici natural.

Alte modificări se referă la păstrarea unei singure forme de pronunție a unor cuvinte. De exemplu, profesor, unde accentul este pe e, sau trafic, unde forma acceptată este cu accent pe a.

Ediţia a treia a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române (DOOM) al Academiei Române, apărut la editura Univers Enciclopedic, poate fi comandată online, la preţul de 83,85 de lei. Volumul de 1.152 de pagini, este o ediţie nouă, integral verificată şi substanţial îmbogăţită, a DOOM II (2005), totalizând cca 64.500 de cuvinte, dintre care aproximativ 3.600 sunt nou introduse.

Academia Română a încredinţat Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” responsabilitatea actualizării normelor limbii române, pe care Secţia de specialitate le-a avizat, iar instituţiile publice au obligaţia legală de a le aplica.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry