O situație incredibilă din Brăila a fost dezvăluită în cadrul unei conferințe de presă a noului subprefect Loredana Badiu, în legătură cu sala de sport din cadrul școlii Mihu Dragomir care, deși a fost reabilitată, are în continuare o podea din beton vopsit.
“Eu asfaltez” e pus pe pilot automat şi nu se poate opri din asfaltat şi betonat toată Brăila, că doar aşa se poate explica betonul din sala de sport a Şcolii Mihu Dragomir, care a fost reabilitată cu bani din bugetul local, iar acum arată… la fel, cu excepţie că i s-a împrospătat vopseaua. Chiar dacă s-a folosit vopsea epoxidică, ea nu înlocuieşte o pardoseală adecvată unei săli de sport şi nici nu ajută la atenuarea şocurilor din timpul orelor de educaţie fizică. Investiţiile făcute la comandă politică dăunează grav sănătăţii, cu atât mai mult cu cât vorbim despre sănătatea şi siguranţa unor copii.
Domnule Dragomir, aveţi şi dvs. copii, v-aţi simţi liniştit ştiind că există riscul ca aceştia să se rănească în timpul orelor de educaţie fizică din cauza betonului existent pe terenul sălii de sport, în locul unei pardoseli adecvate activităţilor sportive? În cazul unei săli de sport, pardoseala necesită cea mai mare atenţie, ea trebuie să asigure buna practicare a jocurilor şi siguranţa elevilor. O pardoseală proiectată şi construită greşit poate afecta sănătatea elevilor şi buna desfăşurare a orelor de educaţie fizică”, a transmis șeful Inspectoratului Școlar Județean, Cătălin Canciu.
La acel moment, subprefectul Loredana Badiu ne-a asigurat că școala va primi în continuare fonduri, dacă va cere, din partea Primăriei municipiului Brăila, pentru a rezolva problema sălii de sport.
”La Şcoala Mihu Dragomir, nu există nicio diferenţă între terenul din curtea şcolii şi cel din interiorul sălii de sport. Ori pardoseala unei săli de sport trebuie să asigure siguranţă şi confort, să atenueze şocurile create în spaţiile de joc, să asigure reducerea zgomotului generat în timpul meciurilor, să nu diminueze forţa de impact la loviturile cu mingea. Câte dintre aceste cerinţe sunt respectate în acest caz? Niciuna! Avem în schimb la Şcoala Mihu Dragomir, prin grija primarului Marian Dragomir, un teren de sport betonat şi vopsit ca să dea bine în poze, care pune zilnic în pericol siguranţa elevilor.
Copiii sunt în creştere, oasele lor sunt în formare şi, la contactul cu o suprafaţă rigidă, agresivă riscă declanşarea unor probleme la ligamente, la articulaţii. Ştie tot omul că, atunci când faci sport, trebuie să ai încălţăminte adecvată şi suprafaţa terenului la fel. Sala de sport de la Şcoala Mihu Dragomir arată frumos de la distanţă, cu betonul proaspăt vopsit care îţi ia ochii, dar terenul acela reprezintă o adevărată capcană pentru elevi. Avem acolo echipa de volei a şcolii, care se antrenează pentru competiţii, nici nu vreau să mă gândesc cât şoc şi câtă durere suportă articulaţiile acestor copii. De accidente nu mai zic, e suficientă o clipă de neatenţie şi cine va răspunde?”, a adăugat consilierul liberal Cătălin Canciu.
Subprefectul a mai spus că, pe vremea când era în Consiliul de Administrație, la Școala Mihu Dragomir nu exista o sală de sport. Astfel, din prima investiție s-a realizat această sală, chiar dacă condițiile de desfășurare a orelor de exerciții fizice lasă de dorit.
”Ar trebui să existe o responsabilitate imensă atunci când Primăria alocă bani pentru investiţiile din oraş, dar mai ales pentru cele din şcoli. Să faci economie în detrimentul siguranţei şi sănătăţii unor copii este incalificabil şi descalificant pentru un primar! În momentul în care Primăria vrea să investească într-un obiectiv de interes public, trebuie să ceară părerea unor specialişti în domeniu, oameni competenţi care se pricep să ofere sfaturi şi soluţii. Ori înţeleg că singurul specialist policalificat din Primărie este Dragomir, el este one-man show-ul care se pricepe la tot, de la cultură, la infrastructură şi de la porumbei, la vulturi, de aceea Brăila este în această armonie aproape perfectă, fix după chipul şi asemănarea sa.
Proiectul de reabilitarea a acestei săli de sport s-a realizat dintr-o zgârcenie maximă, cu materiale ieftine, probabil pentru că lucrarea nu e la vedere, ca să poată fi admirată de electorat, iar primarul să îşi adune cât mai multe like pe Facebook, zona virtuală în care îi place să planeze. Ba mai mult, nici nu se poate interveni acum pe lucrarea de la sala de sport Mihu Dragomir, pentru că are garanţie până în 2024. Abia peste doi ani, când expiră garanţia lucrării, putem vorbi despre o soluţie să scăpăm de betonul din această sală de sport, ceea ce va însemna altă cheltuială. Asta înseamnă să nu îţi pese de banul public şi, mai ales, de sănătatea elevilor. Nu trebuie să uităm că noi, cetăţenii Brăilei, suntem cei care alimentăm bugetul local, iar gestionarea acestor sume trebuie să fie făcută în interesul nostru şi al copiilor noştri. Lucrările realizate din banii fiecăruia dintre noi trebuie să ne ofere siguranţă şi confort şi să respecte munca depusă de noi toţi cei care contribuim la realizarea bugetului local”, a transmis șeful ISJ Brăila, într-un comunicat de presă.