”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” – premiul I a fost adjudecat de concurenta din Serbia – Stolic Vera!

Consiliul Județean Brăila prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila și Primăria Municipiului Brăila  au organizat în perioada 26-28 iulie 2022, a XV-a ediție a Festivalului Internațional de folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” ,o sărbătoare a autenticului, a tradiționalului, o ediție multiculturală, o reverență adusă cântecului și portului popular.

Festivalul concurs și-a propus redescoperirea, valorificarea și promovarea creațiilor folclorului muzical, afirmarea de noi interpreți ai genului vocal destinat prin definiție să sporească bogăția spirituală a tuturor locuitorilor de la Dunăre și nu numai dar și promovarea tradiției autentice, accentuând astfel frumusețea, unicitatea fiecărei zone etnografice în parte.

Pe scena amplasată la esplanada Dunării, au urcat pe rând 29 de concurenţi din diferite zone ale ţării dar și din Serbia și Republica Moldova, care au concurat pentru  premiile acestei ediții a evenimentului. Concurenţii, solişti vocali ale căror talente au reînviat în sufletele spectatorilor iubirea pentru muzica tradiţională, au păşit încrezători în faţa juriului, interpretând melodiile din concurs și au reușit să umple perimetrul scenei de voie bună  dar și de ropote de aplauze de la cei  peste 10 000 de spectatori, veniți de prin toate părțile țării să își susțină favoriții și să încurajeze astfel promovarea autenticului și a tradiției.

Prima zi a festivalului – concurs „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” s-a încheiat cu extraordinarele recitaluri oferite de Turcu Luiza (câștigătoarea Trofeului ediției 2021), Ansamblul Zestrea Bărăganului din Comuna Ciocile, Județul Brăila și Daniela Condurache iar vocile unice ale celor 14 concurenți din prima zi  au răsunat nu doar în inima Brăilei ci și în inimile poporului român.

Cea de a doua zi a festivalului i-a adus în faţa spectatorilor pe alţi 15 concurenţi, la fel de talentaţi iar recitalurile care au urmat momentelor de concurs, după lăsarea serii, au fost oferite de Vasilica Tătaru și Emilia Dorobanțu.

Festivalul s-a încheiat joi, 28 iulie 2022, cu Gala Laureaţilor, decernarea premiilor şi alte extraordinare recitaluri susţinute de Tudor Furdui Iancu și Constantin Enceanu, recitaluri foarte apreciate de publicul prezent la locul de desfășurare al evenimentului.

Valoarea totală a premiilor oferite în cadrul festivalului a fost de 9500 de euro iar Dumitrașcu Nicole Cristinne, reprezentantă a zonei etnofolclorice Bărăganu ialomițean  este câştigătoarea marelui trofeu  al  Festivalului:

  • premiul I a fost adjudecat de concurenta din Serbia – Stolic Vera;
  • premiul II a ajuns la Deaconu Ana Maria, reprezentantă a zonei etnofolclorice Romanați-Olt;
  • premiul III a ajuns la Ghelase Nicoleta, reprezentantă a zonei folclorice Brăila.

Premiul pentru autenticitatea costumului popular  a ajuns în Romanați,  datorită costumului autentic purtat cu mândrie de concurenta Cojocaru Carmen Iazmina.

Misiunea juriului  de specialitate, cu rol în stabilirea şi ierarhizarea  prestația  participanților nu a fost tocmai ușoară iar Elise Stan, Doina Ișfănoni, Roxana Gibescu, Oanan Gabriela Petrica Raul Ionut Badale, Niță Frățilă și Valentina Volontir au fost cei care, după un lung proces de jurizare au anunțat câștigătorii.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry