Cătălin Canciu: Nici nu am vrut să aud de acea propunere. Am spus clar şi răspicat că această clădire este un simbol al Învăţământului şi Istoriei Brăilei şi că nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de iniţiativă!

Comunicat de presă

A fost odată o şcoală vie, cu numele de “Spiru Haret”, de care astăzi s-a ales praful! Din frumuseţea de altădată a Şcolii cu clasele I-VIII “Spiru Haret”, declarată monument istoric şi cunoscută ca Şcoala nr.3, astăzi a rămas doar o amintire. O bijuterie arhitecturală s-a transformat într-o ruină, ca de altfel mai toate clădirile istorice din Brăila, lăsate în paragină de administraţiile socialiste din ultimii 30 de ani.

Abandonată la mâna hoţilor, care au distrus-o şi au furat din ea tot ce se putea valorifica, fosta Şcoală nr.3 a devenit adăpost pentru oamenii străzii, iar curtea ei s-a transformat într-o adevărată junglă plină de capcane. Un secol de istorie este aruncat astăzi la gunoi, din cauza unei decizii greşite luate, în urmă cu câţiva ani, de primarul Dragomir, care nu are curajul să îşi asume eroarea!

Un proiect de reabilitare a clădirii, pornit în 2008 de Ministerul Educaţiei, condus de Ecaterina Andronescu, şi blocat în 2009, din cauza unor hăţişuri birocratice, a transformat imobilul, reparat doar parţial, într-un “cartof fierbinte” pentru Primărie, care a căutat soluţii să scape de el. Propunerea Ministerului Justiţiei de transformare a Şcolii nr.3 în sediu pentru trei unităţi de Parchet, făcută în 2017, a venit mănuşă pentru Dragomir, care dorea să se debaraseze de această problemă spinoasă. 

La vreme respectivă, eram inspector şef al ISJ Brăila şi nici nu am vrut să aud de acea propunere. Am spus clar şi răspicat că această clădire este un simbol al Învăţământului şi Istoriei Brăilei şi că nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de iniţiativă! Pentru poziţia avută la acea vreme, au fost puşi trolii pe mine şi chiar m-au demis!

Această soluţie “salvatoare” nu s-a concretizat, pentru că Ministerul Justiţiei a refuzat să mai preia clădirea, şi, în toţi aceşti ani, primarul nu a avut nici măcar decenţa de a găsi o modalitate legală pentru a conserva monumentul, atât de mult îi pasă de istoria Brăilei! Uşor, uşor, spre aceeaşi soartă se îndreaptă şi şcoala geamănă “Constantin Sandu Aldea”. Oare primarul liberal de atunci, av. Radu Portocală, şi-a închipuit măcar ce destin nefericit vor avea aceste clădiri construite din respect şi dragoste pentru acest oraş?

Domnule Dragomir, Şcoala “Spiru Haret” are nevoie de reabilitare! Ştiu că aveţi soluţia turnării de asfalt peste ea, iar cine va fi curios să o poată găsi acolo şi peste 400 de ani, aşa cum aţi făcut cu piatra cubică! Invitați mereu tinerii să vină acasă, dar să ştiţi că nu ne putem aduce copiii acasă cu invitații populiste, lipsite de substanță. Brăila are nevoie în administraţie de oameni care înţeleg rostul şcolii şi al culturii! Un oraş precum Brăila nu are nevoie de un primar lipsit de viziune şi fără simţul răspunderii, care îi îngroapă istoria bucată cu bucată! A fost odată un oraş frumos şi viu, cu numele de Brăila, de care astăzi s-a ales praful!

Cătălin Canciu, inspector şcolar general al ISJ Brăila, consilier municipal PNL

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry