Lumânările tradiționale pe care le folosesc grecii pentru a celebra Noaptea Învierii, renumitele Lambatha, joacă un rol semnificativ în pregătirea și așteptarea celei mai mari sărbători a creștinătății. Lucrate în regim handmade, lumânările sunt frumos decorate, în culori vii și vesele, și sunt înzestrate cu ornamente strălucitoare, reflectând personalitatea și gusturile tuturor celor care le folosesc pentru a lua lumina sfântă și pentru a spune într-un glas „Hristos anesti!” – Hristos a înviat! Întrebuințate pe scară largă în Grecia, lumânările tradiționale reprezintă o marcă a identității creștine pe care grecii din diaspora o perpetuează de generații.
Expoziția a avut loc la Muzeul Brăilei ”Carol I” în prezența primarului Dragomir Viorel Marian, vicepreședintele Consiliului Județean Brăila Dobre Ionut Ciprian, managerul interimar al Muzeului Brăilei ”Carol I” Costin Croitoru și șeful Serviciuului Secției de Etnografie Gabriela Dorina Closca.
”Copiii sunt viitorul și trebuie promovați cât mai mult iar Paștele, pentru români, este o sărbătoare foarte importantă, noi fiind un popor creștin. Mă bucur foarte mult de această inițiativă și sper să o promovăm mai departe, an de an”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Dobre Ionut Ciprian.