La Școala Gimnazială Tichilești a avut loc, în data de 23 ianuarie a.c., o activitate inedită consacrată Unirii Principatelor Române. Elevii și cadrele didactice s-au întors în timp, cu 165 de ani, la momentul în care Alexandru Ioan Cuza a rostit jurământul prin care se desăvârșea unirea într-un singur stat, a principatelor Moldovei și Tării Românești. Cuza „a jurat” în fața Sfintei Treimi și a asistenței, prin intermediul tehnologiei 3D, că va fi un domnitor care va apăra drepturile și libertățile greu câștigate, ale românilor.
Activitatea a început cu intonarea de către elevi a Imnului național al României, apoi profesorul de istorie a prezentat momentele principale ale evenimentului omagiat. Astfel, a fost menționat faptul că actul istoric de la 24 ianuarie 1859 a reprezentat primul pas spre înfăptuirea statului național unitar român. Au fost trecute în revistă dificultățile legate de continuitatea luptei revoluționare de după 1848, modul în care problema românească a devenit problemă europeană, elementele legate de adunările ad-hoc, Conferința și Convenția de la Paris, dar și contextul în care a fost făcută dubla alegere a lui Cuza. S-a menționat și faptul că, începând din 1862, toate documentele oficiale, referitoare la noul stat, au menționat numele de România. În încheiere, a fost expusă asistenței și problematica legată de marile reforme ale lui Cuza, constituirea „monstruoasei coaliții” și detronarea unuia dintre marii noștri domnitori. Se pare că elevii au înțeles că a fost unul dintre puținii noștri conducători care s-a ținut de cuvânt, și care a plătit, într-un anume fel, cu viața, pentru binele făcut acestui neam.
Cu emoție firească și dăruire specifică vârstei, elevii au susținut un moment artistic, cu poezii din lirica marilor noștri poeți, din nefericire acum aproape uitați, George Coșbuc, Vasile Alecsandri și Virgil Carianopol.
În încheiere, elevii școlii și cadrele didactice din învățământul gimnazial, care au pregătit și susținut activitatea, s-au prins în Hora Unirii și apoi au lansat lampioane tricolore.
„An de an, ziua de 24 ianuarie ne face să retrăim, la nivel de poveste, pașii importanți făcuți de strămoșii noștri, pentru tot ce înseamnă astăzi România. Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Tichilești au participat la activități ca prețuire a tot ce au realizat strămoșii noștri în acea vreme. Activitatea de astăzi s-a desfășurat ca o continuare a celor desfășurate de Ziua Națională a Culturii. Elevii au confecționat steaguri, au învățat poezii scrise de marii noștri poeți, și le-au recitat cu dăruire, au purtat tricolorul în piept toată ziua, au intonat cu mândrie patriotică imnul. Ulterior, s-au prins într-o horă mare a unirii și au lansat lampioane roșii, galbene și albastre; parcă transmiteau mesaje de recunoștință și bucurie pentru strămoși. Am remarcat că mulți dintre ei au aflat abia acum despre aspectele acestea din istoria națională, și erau mândri de sacrificiile strămoșilor noștri.”-ne-a declarat prof. Luiza Moraru.
În același spirit, prof. Luiza Zainea, consilierul educativ al școlii, ne-a declarat: „ Am remarcat emoțiile copiilor, atunci când au recitat versuri din lirica națională. La fel de mare a fost și entuziasmul acestora, când au lansat lampioanele recunoștinței, în culorile steagului național.”
Elevii și profesorii din învățământul gimnazial au omagiat în acest mod pe marele nostru reformator, care rămâne în conștiința neamului prin faptul că a făcut învățământul primar obligatoriu și gratuit, și a dat pământ țăranilor, chiar dacă toate acestea l-au costat tronul și, în cele din urmă moartea în exil.