In atentia copiilor: Daca vrei sa te intalnesti cu o persoana pe care ai cunoscut-o pe internet, anunta-ti inainte parintii!

In atentia copiilor: Daca vrei sa te intalnesti cu o persoana  pe care ai cunoscut-o pe internet, anunta-ti inainte parintii!

Politistii braileni le-au explicat elevilor care sunt pericolele la care se expun cand folosesc internetul

 

Saptamana aceasta, politistii Inspectoratului de Politie Judetean Braila s-au aflat in scolile din municipiul Braila, beneficiarii activitatilor fiind elevii din clasele primare si gimnaziale ale scolilor gimnaziale “Ion Creanga” si “Fanus Neagu”, care in perioada 16-20 aprilie au desfasurat activitati in cadrul Programului National “Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”.

In cadrul intalnirilor, politistii, ajutati de elevi, au identificat impreuna avantajele si dezavantajele utilizarii internetului si infractiunile la care pot fi victime prin intermediul acestuia, cu accent pe traficul de persoane sau pornografia infantila. De asemenea, politistii le-au prezentat elevilor principalele reguli de care trebuie sa tina cont atunci cand utilizeaza retelele de socializare, astfel:

  • Atunci cand navighezi pe internet, fii atent la cei care iti cer informatii personale! Nu le oferi informatii despre tine si familia ta (varsta, adresa, numarul de telefon, scoala la care inveti, locul de munca al parintilor tai);
  • Atunci cand folosesti retelele de socializare, este recomandat sa acceptati cererile de prietenie doar daca stii dinainte cine este in spatele acestora;
  • Daca vrei sa te intalnesti cu o persoana pe care ai cunoscut-o pe internet,  anunta-ti inainte parintii! Oamenii pot fi total diferiti de ceea ce au pretins ca sunt pe internet si astfel poti deveni victima a traficului de persoane sau a altor intamplari tragice;
  • Parolele conturilor tale sunt secrete si iti apartin. Nu le dai nimanui, nici macar cunostintelor;
  • Nu posta pe internet fotografii cu tine in ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai tarziu, pentru a-ti face rau, tie sau celor apropiati.

 

 

Importanta utilizarii programelor antivirus complete si actualizate, inclusiv pe dispozitive precum smartphone sau tableta, a constituit un subiect important al discutiilor, elevilor reamintindu-li-se:  

  • Nu accesa niciodata link-uri suspecte. Cand folosesti programe de mesagerie instant (cum ar fi Yahoo Messenger, MSN sau orice alta aplicatie de chat) sau cand primesti un e-mail, nu accesa niciodata link-ul direct din aceste programe. Daca mesajul sau e-mailul vine de la cineva cunoscut, atunci tasteaza adresa in browser. In cazul in care nu cunosti persoana de la care vine mesajul, atunci cel mai bine este sa-l ignori.
  • Parole sigure: Pentru orice cont online, de exemplu retele sociale si furnizori de servicii de e-mail, trebuie sa folosesti parole diferite, ce constau in combinatii lipsite de logica ce includ cifre, litere mici si majuscule.
  • Daca ai cea mai mica banuiala, fii prudent! Daca un program pe care nu-ti amintesti ca l-ai instalat incepe sa afiseze avertizari de infectii sau ferestre care te invita sa cumperi anumite produse, ai mare grija. Este posibil sa fi fost infectat cu unele programe malware.
  • Sterge imediat spam-ul primit pe e-mail si evita accesarea link-urilor incluse sau a fisierelor atasate.

La Scoala Gimnaziala “Fanus Neagu” Braila, intalnirile cu elevii au vizat informarea elevilor si interactiunea cu acestia pe tema victimizarii copiilor, in special prin intermediul Internetului, s-a realizat pe grupe si a urmarit modul in care elevii se pot mobiliza in realizarea unei sarcini (completarea unui rebus in grup, urmarirea unui film tematic sau receptarea informatiei) in conditii de stimuli diversi (fiecare grup avand de realizat o sarcina diferita).

Nu in ultimul rand, elevii au fost informati cu privire la posibilitatile de sesizare a autoritatilor cu privire la abuzurile la care au fost supusi pe internet.

       Sesizarea directa a organelor de politie competente – www.efrauda.ro;

       Informarea si solicitarea de sprijin ONG-urilor care gestioneaza website-uri in domeniu: Salvati Copii – www.oradenet.ro sau Telefonul Copilului – www.telefonulcopilului.ro sau 116111.ro

Saptamana viitoare politistii Inspectoratului de Politie Judetean Braila si specialistii Centrului Regional Galati ai Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane vor fi prezenti in liceele din municipiul Braila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry