“Let’s get green” si colectarea deseurilor nepericuloase

“Let’s get green” si colectarea deseurilor nepericuloase

 

 

Din fiecare judet vor participa minimum 10 scoli, 5 din mediul rural si 5 din mediul urban. Acestea se vor intrece intr-o competitie nationala dedicata voluntariatului si protectiei mediului, marele premiu fiind o transformare completa a scolii castigatoare, in valoare de 15 000 euro. Scolile vor realiza activitati de instruire a profesorilor, elevilor si de responsabilizare a parintilor. Mai exact, acestia vor invata ce inseamna colectarea deseurilor si protectia mediului, cum se colecteaza deseurile acasa pentru a le aduce la reciclare. De asemenea, pentru a obtine punctaje suplimentare, scolile vor realiza activitati de voluntariat in comunitate.

“Interesul acordat proiectului Let`s Get Green! a fost peste asteptarile noastre si ne bucuram ca prin acest parteneriat reusim sa suplimentam numarul de scoli participante. Componenta de educatie joaca un rol important in strategia Let’s Do It, Romania! si avem incredere ca Let’s Get Green! va contribui la formarea unei generatii viitoare de adulti responsabili fata de mediu. O etapa importanta a proiectului este aceea de a oferi un exemplu parintilor, invatandu-i sa colecteze selectiv si acasa.” a declarat Andrei Cosuleanu, Project Manager “Let’s Get Green!”.

Valoarea totala a premiilor este de 69.250 euro. Castigatorii vor fi anuntati pe 5 iunie 2018. Proiectul este realizat in parteneriat cu Kaufland Romania si se bucura de sprijinul Ministerului Mediului, Ministerul Educatiei Nationale, Greenpoint Management si Consiliului National al Elevilor. Acestia vor reprezenta un real sprijin pentru a duce mesajul verde catre toti elevii interesati.

 

 

Societatea ECO SA se implica in informarea corecta a elevilor

Saptamana trecuta, elevii liceului Liceul de Arte “Hariclea Darclee” au invitat inginerii specialisti in colectarea deseurilor, pentru a sustine un semiar pe aceasta tema.

“Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunitatii, avem puterea si obligatia de a influenta procesul de ecologizare a propriului oras sau a zonei unde ne petrecem vacanta. Solutia este la indemana noastra si consta in depozitarea selectiva a deseurilor. Noi toti trebuie sa ne implicam si sa incercam sa reciclam cat mai multe deseuri pentru a ne ajuta atat pe noi insini cat si mediul in care traim, mediul inconjurator”, a declarat Ionut Pisica, directorul societatii ECO SA.

Astfel, elevii au avut ocazia sa se informeze cu privire la colectarea selectiva a deseurilor, dar si asupra produselor care pot fi reciclate.

 

 

Mai precis, trebuie sa depozitam deseurile in locurile special amenajate si, pe cat posibil, pe urmatoarele categorii:

  • Hartie si cartoane (ziare, reviste, tiparituri, cutii de detergenti, de cereale etc.), ce pot fi vandute la centrele de reciclare sau depozitate in spatii special amenajate;
  • Ambalaje PET si alte materiale plastice (pungi, folii, cutii de iaurt, butelii de la produse cosmetice si de curatenie etc.), ce pot fi reciclate;
  • Sticle si cioburi; vanzarea ambalajelor din sticla la centrele care se ocupa cu achizitionarea acestora;
  • Deseuri feroase (fier, tabla s.a) si doze metalice, ce pot fi valorificate la punctele “REMAT”;

Principalul avantaj al reciclarii este dat de reducerea consumului resurselor naturale (petrol, apa, energie), precum si al nivelului emisiilor nocive in aer.

 Spre exemplu: Hartia – materie refolosibila

  • Materiile prime utilizate pentru fabricarea hartiei sunt: lemnul, celuloza, hartia veche. Hartia reciclata permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate si a 90% din cantitatea de apa (300 l) necesare pentru producerea a 1 kg. de hartie alba.
  • De asemenea, prin reciclarea deseurilor de hartie, se elimina clorul toxic, necesar producerii hartiei albe.

Sticla – materie refolosibila.

  • Sticla se produce folosind urmatoarele materii prime: nisipul de cuart, calcarul, soda (produs poluant) s.a.
  • Reciclarea sticlei menajeaza mediul si economiseste in timp bogatiile naturale, apa si electricitatea.

Reciclarea presupune separarea si colectarea materialelor in vederea transformarii lor in produse utile noi.

O mare parte din aluminiul, sticla, hartia sau otelul folosite astazi in intreaga lume sunt deja provenite din reciclare.

Sticla si otelul pot fi reciclate nu doar o data, ci de nenumarate ori.

Reciclarea aluminiului si otelului utilizat la cutiile de bauturi, a hartiei si cartoanelor, a sticlei, precum si a anumitor mase plastice constituie peste tot in tarile occidentale o industrie infloritoare.

De asemenea, reciclarea permite comunitatilor sa reduca costurile de depozitare a deseurilor. Consumul de energie este si el influentat pozitiv de reciclare.

Se pot recicla:

– recipiente din sticla transparenta;

– recipiente din sticla colorata;

– hartie;

– ziare/tiparituri;

– cutii din aluminiu pentru bauturi;

– plasticul.

STICLA

Sticla este 100% reciclabila, recuperarea ei salvand un volum important de resurse energetice.

Sticla reciclata se foloseste la fabricarea recipientelor pentru bauturi sau pentru hrana, precum si ca izolator in constructii.

In mod normal sticla clara (incolora) recuperata serveste la fabricarea produselor din sticla clara, in timp ce sticla colorata se foloseste la realizarea produselor colorate. Din acest motiv unele programe de recuperare cer cetatenilor separarea pe culori a sticlelor recuperate.

HARTIA DE ZIAR

Hartia de ziar recuperata se foloseste in mod uzual la editarea de publicatii, izolatii de diverse tipuri sau produse de tip asternut in crescatoriile de animale. Reciclarea hartiei salveaza un spatiu important in rampele de deseuri. Deseurile de hartie se predau in saci de plastic sau in baloti legati. Acestia pot contine toate tipurile de hartie tiparita.

ALUMINIUL

Aluminiul este cel mai valoros dintre produsele casnice reciclate.

Din recipientele de bauturi din aluminiu se realizeaza noi produse cu aceeasi destinatie si cu un consum energetic incomparabil mai mic.

Recipientele trebuiesc clatite inaintea stocarii pentru a nu conduce la inmultirea insectelor. Ele pot fi strivite pentru a ocupa mai putin spatiu.

Alte produse din aluminiu care se pot recicla sunt folia de aluminiu curata, tavile curate de prajituri, componentele detasabile din echipamentul sau mobilierul de bucatarie.

PLASTICUL

Industria de mase plastice a creat un sistem de codificare care permite consumatorilor identificarea diferitelor tipuri de plastice utilizate in industria ambalajelor.

Codul poate fi regasit pe spatele celei mai mari parti dintre containere.

Dintre multele tipuri de material plastic utilizate in domeniul ambalajelor, se recicleaza in mod uzual: ambalajele de apa minerala / sucuri, confectionate din PET (tetraftalat de polietilena), materie prima reciclabila.

Ambalajele se predau clatite, cu dopul si inelul indepartate. Etichetele de hartie nu trebuie indepartate.

Ambalajele de culori diferite se separa. Cele clare vor conduce la obtinerea unor granule carora li se poate da orice intrebuintare. Cele colorate se amesteca si se coloreaza in procesul de topire cu diferite culori, in functie de destinatia care urmeaza sa li se dea.

POSIBILITATI DE RECICLARE

Ambalajele PET, ca dealtfel toate materialele plastice, nu sunt biodegradabile.

Cresterea consumului acestora, mai ales in ultimii 10 ani, a dus la sporirea alarmanta a numarului de ambalaje aruncate iresponsabil in natura.

Prin colectarea si reciclarea acestora, se reduce impactul negativ asupra mediului inconjurator.

Polietilenul tereftalat reciclat (RPET) poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%) folosite la randul lor ca materie prima pentru covoare, tapiterii, jucarii, pasle pentru industria textila, ca izolatie la paltoane, saci de dormit,industria auto s.a.; folie industriala; chingi si benzi; noi ambalaje PET alimentare si nealimentare (ex.: cartoane pentru oua, obiecte de uz casnic etc).

Un alt aspect pozitiv al reciclarii PET-urilor consta in reducerea cantitatilor de deseuri ce merg spre gropile de gunoi; ponderea acestora a crescut infiorator in ultimii ani, ajungand pana la 30% din volumul total.

ATENTIE! Prin arderea plasticului se elimina substante care produc boli de plamani, iar intr-o perioada indelungata pot imbolnavi ficatul, rinichii sisangele.

Mai mult decat atat, materialele plastice mai complexe cum sunt vinilinul, ebonita, bachelita ori cauciucurile, emana prin ardere substante care produc cancer, atacand in primul rand sangele, care in timp poate imbolnavi toate organele corpului.

Astazi exista tehnologii care, respectand normele de protectia mediului, sunt capabile sa retopeasca si sa reprelucreze deseurile din plastic. Din pacate la noi in tara deseurile menajere sunt colectate neselectiv si eliminate prin depozitare.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry