În ultimele 24 ore, subunitățile inspectoratului au intervenit pentru gestionarea a 12 situații de urgență după cum urmează:
- la ora 12:50, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință de pe str. Colectorului din municipiu Brăila. Au ars cca. 70 mp. de acoperiș din lemn acoperit cu tablă. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un scurt circuit la instalația electrică;
- la ora 15:02, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o autoutilitară aflată pe șoseaua Dig Brăila – Galați. Au ars componentele de palstic și cauciuc de la compartimenul motor, cabina autoutilitarei și cca. 20 mp de vegetație uscată. Cauza probabilă a fost o defecțiune la motorul autoutilitarei (efectul termic generat de căldură prin contact sau radiații, frecare);
- la ora 15:35, Garda de intervenție Făurei a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată pe raza localității Vișani. A ars vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 1000 mp. Cauza probabilă care a sud la producerea incendiului a fost un foc deschis în spații deschise lăsat nesupravegheat;
- la ora 18:40, Detașementul 2 de pompieri Brăila a executat o misiune de asigurare a zonei, cu o ASAS și o autospecială de descarcerare, la un accident rutier pe DN 2B – km 80, pe raza localității Silistraru.
- la ora 20:20, inspectoratul a intervenit cu trei autospeciale și o ambulanță SMURD în sprijinul forțelor de intervenție ale Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, pentru o misiune de căutare-salvare a unei minore de 5 ani dispărută pe raza localității Corbeni, comuna Racovița. La ora 00:20 minora a fost găsită de un echipaj al IPJ Brăila, în stare conștientă;
- la ora 21:20, forțele de intervenție ale inspectoratului au fost solicitate și au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitatea Cazasu. A ars acoperișul locuinței pe o suprafață de cca. 100 mp. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un coș de fum deteriorat în zona podului.
La cele șase intervenții nu s-au înregistrat victime.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă ,,Dunărea” al judeţului Brăila, reamintește populației necesitatea respectării măsurilor preventive, înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire.
Înainte de utilizare este necesară curăţarea sobelor, hornurilor şi coşurilor de evacuare a fumului, verificarea cu atenţie a acestora, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri sau crăpături și să fie izolate termic faţă de materialele combustibile.
Pe timpul exploatării pardoselile combustibile să fie protejate cu tablă metalică având dimensiunile de 50 cm x 70 cm, uşiţele focarelor şi cenuşarelor se vor menţine închise, respectarea distanțelor la depozitarea materialelor combustibile (peste 100 cm faţă de sobele fără acumulare de căldură și peste 50 cm faţă de sobele cu acumulare de căldură), evacuarea periodică a cenuşii rezultate, după stingerea completă a resturilor de jar, într-un loc special amenajat.
De asemenea, se interzice aprinderea focului în sobe prin stropirea cu lichide combustibile (benzină, motorină, petrol etc.), utilizarea sobelor cu uşiţele focarelor şi cenuşarelor defecte sau fără acestea, folosirea lemnelor mai lungi decât vatra focarului sobei, supraîncălzirea sobelor, depozitarea în încăperile în care sunt amplasate sobele, a materialului combustibil pentruconsum, peste necesarul pentru 24 ore.