Desi in perioada 2014-2019 s-au capturat de pe domeniul public al municipiului Braila un numar de aproximativ 8000 caini, pe strazi se gasesc in continuare caini, e drept ca un numar mai mic decat in anii anteriori. Principala cauza a acestei situatii este abandonul, determinat de urmatoarele conjuncturi:
– neindeplinirea obligatiilor legale de catre proprietarii de caini de a steriliza cainii de rasa comuna si metisii acestora, insotita de obiceiul multor persoane care detin animale in curte sau apartament de a le lasa sa se plimbe nestingherite pe afara, rezultand pui nedoriti care ulterior sunt abandonati pe strada; in anul 2019 s-au capturat de pe domeniul public al municipiului Braila 50 caini cu proprietar, caini microcipati dar nesterilizati, caini care circulau liberi, neinsotiti, in afara proprietatii detinatorului;
– case vandute si stapani care isi abandoneaza animalele odata cu acestea;
– stapani care au decedat iar mostenitorii nu isi doresc animalele;
– caini batrani si bolnavi care nu mai corespund asteptarilor stapanilor sau care necesita ingrijire si tratamente;
– copii care isi doresc un caine dar care se plictisesc repede iar parintii nu doresc sa isi asume ingrijirea lor;
– personalul din diferite institutii care permite animalelor sa se aciuieze in incinta locului de munca, in curti, la poarta etc, dar cand aceste animale se inmultesc, le alunga in strada.
In oricare dintre variante, aceste animale, odata ajunse in strada, se vor inmulti si vor aduce pe lume mii de pui nedoriti.
Incepand cu anul 2014 si pana in anul 2018 Primaria Braila, prin SUPAGL Braila, a oganizat lunar sau bilunar, in parteneriat cu organizatii de protectie a animalelor, campanii de sterilizare a cainilor cu stapan, sterilizarea, microciparea si inregistrarea cainilor in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan fiind gratuita. Cu toate acestea multi dintre proprietarii de caini nu si-au adus cainii la sterilizat. Aceasta in conditiile in care reprezentanti ai SUPAGL Braila, impreuna cu reprezentanti ai Politiei Locale Braila si ai diverselor ONG-uri, au mers in zonele in care s-au desfasurat campaniile de sterilizare pentru informarea si atentionarea cetatenilor cu privire la obligativitatea sterilizarii si microciparii
In continuare diverse oragnizatii de protective a animalelor, iubitori de animale din municipiul Braila se implica in organizarea si desfasurarea de campanii gratuite de sterilizare pentru caini si pisici.
Invitam toti detinatorii de caini din municipiul Braila sa isi indeplineasca obligatia legala de a steriliza, microcipa si inregistra cainii in RECS. Totodata le reamintim obligatia de a nu lasa cainii liberi, nesupravegheati in afara proprietatii.