Alătură-te celor 250 de milioane de activiști din lume și declară război plasticului nereciclabil!

Ritmul alert al vieții ne-a determinat să folosim tot mai multe produse de unică folosință pentru a ne ușura munca. Din păcate, multe dintre aceste obiecte nu pot fi reciclate, iar durata lor de degradare ajunge pană la câteva sute de ani. Din această cauză, iulie a fost declarată luna fără plastic, în cadrul unei mișcări globale care și-a propus să convingă cât mai mulți oameni să reducă poluarea cu plastic, refuzând să cumpere și să folosească alimente sau obiecte ambalate ori realizate din plastice de unică utilizare. Pentru a deveni parte din salvarea planetei, nu avem nevoie însă, de o anumită listă, subliniază managerul BRAI CATA SRL, Bogdan Constantinescu, ci trebuie să evităm să folosim anumite obiecte și alimente ambalate în plastic nereciclabil.

În România, mișcarea care a inspirat peste 250 de milioane de participanți din 177 de țări și care s-a încheiat la finalul săptămânii trecute a fost invizibilă, cantitatea de plastic nereciclabil colectată de la populație în această perioadă fiind comparabilă cu cea colectată în lunile anterioare sau chiar mai mare, deci nicidecum diminuată.

„Niciodată nu e prea târziu să intrăm în hora consumului responsabil, indiferent de luna în care ne aflăm, pentru că, în fiecare zi, putem reduce deșeurile din plastic de o singură utilizare, acasă, la muncă, la școală și chiar la cafeneaua locală. Primul pas este să refuzăm materialele plastice de unică folosință, iar comunitatea mondială a activiștilor de mediu poate fi oricând o sursă de inspirație pentru găsirea de alternative eco la obiceiurile obișnuite”, susține managerul BRAI CATA SRL.

Astfel, cu puțină creativitate putem planifica cu ușurință o petrecere în care nu se folosesc baloane și alte materiale plastice dăunătoare de unică folosință, dar se optează pentru decorațiuni care pot fi refolosite mai mulți ani la rând, incluzând ciucuri, felinare, flori din hârtie, origami și multe altele.

Mai mult decât atât, o dată cu începerea călătoriei „fără plastic”, atunci când mergem la cumpărături putem încerca să înlocuim alimentele ambalate în plastic, cu același tip de produse aflate în cutii din carton, recipiente metalice sau din sticlă, chiar dacă va fi ceva mai dificil, la început, să le reperăm pe rafturi.

Toate acestea, pentru că plasticul nereciclat care a pătruns, până astăzi, în oceanele planetei a ajuns la fabuloasa cantitate de 150 de milioane de tone. Acest lucru teribil înseamnă, printre altele, că aproximativ cinci grame de plastic ajung, săptămânal, în organismul fiecărui locuitor al Terrei prin aer, hrană sau apă.

O bună parte a maselor plastice care plutesc si poluează apele oceanelor provin din categoria celor nereciclabile. Printre cele mai comune sunt: pungile de cumpărături, folia stretch, tacâmurile și paharele de unică folosință, bețișoarele destinate amestecării cafelei, paiele din plastic, caserolele de unică folosință, periuțele de dinți și pixurile. Toate acestea pot fi înlocuite cu variantele lor biodegradabile și reciclabile, fabricate din hârtie, bambus, oțel sau sticlă.

În industria alimentară se întâlnesc cele mai multe

În industria alimentară se întâlnesc cele mai multe produse nereciclabile, nu doar din categoria plastic, ci și cele din polistiren sau realizate din combinații de plastic și polistiren, cum sunt caserolele de unică folosință. Acestea sunt urmate de farfurii, căni și pahare de porțelan și ceramică, vase de yena și obiecte din cristal, pahare și farfurii din carton, hârtie pergament, de copt sau de împachetat, lucioasă.

Alte ambalaje nereciclabile provin din industria frumuseții, iar aici putem încadra recipientele fardurilor, tubul de mascara sau de ruj. De asemena, hârtia igienică, șervețelele de bucătărie și prosoapele de hârtie sunt un alt balast antimediu, pentru că nu se pot recicla din cauza reziduurilor organice pe care le conțin și care ar contamina întreaga masă de hârtie reciclabilă.

Nici geamurile, ochelarii, becurile, neoanele și oglinzile nu pot trece prin procesul de recilare din cauza tratamentelor cu substanțe chimice la care au fost supuse.

Atenție! „Doar ambalajele curate pot trece prin procesul reciclării”

Fiecare gest mărunt făcut pentru a salva Planeta va avea rezonanță pe termen lung. Important este să facem gestul corect. „O regula esențială în sortarea ambalajelor reciclabile este ca acestea să fie întotdeauna curate, altfel vor fi înlăturate la triaj și vor ajunge la gunoi. De exemplu, înainte de a arunca sticlele sau PET-urile de lapte, suc de roșii sau nectar de fructe, clătiți-le cu apă. Cutiile metalice de conserve trebuie spălate cu apă și detergent, mai ales dacă au urme de grasime. Chiar dacă presupune un efort în plus, acesta va conta. Este mult mai bine să ajungă la reciclare, decât la gunoi, ținând cont de faptul că durează zeci și sute de ani să fie descompuse. De exemplu, o doză de aluminiu se descompune în 200 de ani, iar unele recipiente de plastic au nevoie de 500 de ani pentru a dispărea”, afirmă managerul general al BRAI CATA SRL, Bogdan Constantinescu.

În Municipiul Brăila, BRAI CATA SRL colectează separat, prin intermediul punctelor gospodărești și sacului galben, în două fracții: uscată și umedă.

Mai mult decât atât, a fost implementat un cod de culori al deșeurilor astfel:

– Gura pentru acces la containerul de deșeuri menajere este maro;

– Gura pentru acces la containerul de deșeuri reciclabile este de culoare verde;

– La gospodăriile individuale se distribuie saci galbeni.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry