Despre siguranta publica, in comuna Racovita

Despre siguranta publica, in comuna Racovita

 

 

Activitatile s-au derulat sub egida Comisiei judetene de monitorizare a activitatii preventive, coordonata de Inspectoratul de Politie Judetean Braila si constituita in baza Ordinului M.A.I. nr. 119/2017 privind organizarea activitatilor cu caracter preventiv in domeniul ordinii si sigurantei publice desfasurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, echipa interinstitutionala, formata din politisti ai Inspectoratului de Politie Judetean Braila, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila si specialisti ai Centrului Regional Galati din cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, insotiti de reprezentanti ai Primariei Comunei Racovita s-au aflat astazi in mijlocul cetatenilor din mediul rural cu informatii si recomandari care sa le asigure un grad ridicat de siguranta personala si comunitara.

Politistii si jandarmii au vizat pregatirea antivictimala a populatiei varstnice, a femeilor si a copiilor, dar si informarea antiinfractionala a persoanelor de sex masculin.

Cetatenii au aflat despre principalele masuri pe care aceasta trebuie sa le adopte pentru prevenirea infractiunilor contra patrimoniului  – furturi din locuinte, talharii, inselaciuni prin moduri de operare “accidentul”, “premiul”, “avocatul” etc., prevenirea violentei in familie si siguranta copiilor pe perioada vacantei de vara.

Oamenii legii le-au prezentat varstnicilor intalniti in localitate si principalele moduri de operare prin care infractorii reusesc sa patrunda in locuinta unei persoane din mediul rural sau sa o pacaleasca, pentru a intra rapid in posesia unor bani nemunciti.

Tinerii si adultii intalniti pe strada sau in zona cafe-barurilor au aflat de la reprezentantii legii despre sanctiunile aplicate in cazul provocarii sau participarii la scandaluri in locuri sau localuri publice, despre distrugerea bunurilor apartinand altor persoane sau comunitatii, dar si despre faptul ca lovirea constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea.

Persoanelor de sex masculin li s-a atras atentia ca daca actele de violenta sunt indreptate asupra unui membru de familie, pedeapsa se mareste cu un sfert, iar agresorul poate fi indepartat de familie printr-un ordin de protectie emis de instanta de judecata sau printr-un ordin de protectie provizoriu, emis de politist. 

Specialistul antitrafic a discutat cu tinerii si tinerele intalniti in localitate despre ce inseamna traficul de persoane, cum pot recunoaste o situatie de risc privind exploatare prin munca, ce informatii trebuie sa detina atunci cand doresc sa plece si sa lucreze in strainatate, dar si cum trebuie sa procedeze atunci cand sunt in pericol. Acest demers se inscrie in Campania de prevenire a traficului de persoane in scopul exploatarii prin munca „Cunoaste-ti drepturile! Respecta-ti obligatiile!”, derulata la nivel national de Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.

Locuitorii comunei Racovita, beneficiari ai discutiilor cu oamenii legii, au primit de la acestia si materiale informativ-preventive, astfel incat conduitele pe care le adopta sa fie deopotriva antivictimale si antiinfractionale, sa le asigure o viata familiala si sociala linistita si un loc de munca sigur.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry