Activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în primele 6 luni ale anului 2024 a avut ca obiectiv general creşterea nivelului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, încadrându-se în efortul general al Poliţiei Române de a oferi un serviciu public poliţienesc concentrat pe cetăţean şi pe nevoile comunităţilor locale.
Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, primele 6 luni ale anului 2024, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în programele de prevenire, privind prevenirea victimizării minorilor, prevenirea criminalității informatice și prevenirea violenței domestice.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, infracţiunile sesizate au înregistrat o scădere cu 0,6% (-29 infracțiuni). În cazul infracţiunilor contra persoanei, s-a înregistrat o creştere cu 10 infracțiuni și a infracţiunilor contra patrimoniului o scădere cu 52 infracțiuni.
Din punct de vedere al infracţiunilor stradale, în primele 6 luni ale anului 2024 au fost sesizate 867 de infracţiuni stradale, cu una mai puțin decât în perioada similară a anului 2023 (868 de infracțiuni sesizate), înregistrându-se o scădere cu 0,1%.
Siguranţa circulaţiei pe drumurile publice a constituit o altă prioritate a activităţii desfaşurate de I.P.J. Brăila.
Pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, s-au organizat şi executat 1.141 de acţiuni şi controale. În perioada de referință, au fost constatate 337 de infracţiuni, dintre care 165 la regimul rutier şi aplicate 16.048 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 15.832 la O.U.G. nr. 195/2002.
În primele 6 luni ale anului 2024, la nivelul județului Brăila, s-au produs 33 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 12 persoane, rănirea gravă a 26 de persoane și rănirea ușoară a altor 6.
În ceea ce privește principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave, acestea sunt indisciplina pietonală (36,4% dintre accidente), viteza neadaptată la condițiile de drum și cea neregulamentară (15,2%) și neacordarea de prioritate pietonilor (12,1%).
În ceea ce privește Biroul Siguranța Școlară, situația infracțiunilor comise în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ, în perioada ianuarie – iunie 2024, nu a înregistrat creșteri față de perioada similară a anului 2023, fiind înregistrate 42 de infracțiuni.
În vederea creșterii gradului de siguranță al elevilor și al personalului didactic, au fost desfășurate 316 de activități pe linia prevenirii și combaterii violenței, consumului de substanțe ilicite, delincvenței juvenile, dar și activități de educație rutieră, în vederea aducerii la cunoștință a riscurilor la care se supun prin nerespectarea și încălcarea regulilor de circulație și siguranță rutieră.
La nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor, în primele 6 luni ale anului 2024, au fost aplicate peste 85 de sancțiuni, în valoare totală de peste 28.000 de lei. De asemenea, au fost emise 4 ordine de plasare în adăpost, în cadrul cărora au fost plasate în adăpost 11 animale (10 exemplare canine și o felină).
Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a constatat 48 de infracțiuni specifice domeniului, în primele 6 luni ale anului 2024.
De asemenea, au fost confiscate 16 arme de foc, 154 de bucăţi muniţie, 114 kilograme articole pirotehnice, 52 de litri și 55.370 kg de substanţe periculoase și 2.000 de litri și 550 de kg deșeuri periculoase.
Pentru deservirea comunităţii, în perioada de referință, polițiştii au intervenit la 8.662 de evenimente, dintre acestea 6.849 fiind sesizate prin apel la 112.
De asemenea, pentru atingerea obiectivelor propuse, în primele 6 luni ale anului 2024, au fost efectuate 1.262 de acţiuni de amploare, 10.182 de controale şi 34 de razii. Totodată, în cadrul activităţilor din domeniul ordine publică, ca urmare activităţilor specifice, polițiştii au aplanat 1.884 de stări conflictuale, dintre care 1.827 intrafamiliale.
Pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2024, Serviciul pentru Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a executat 334 misiuni care însumează, atât activităţi independente, cât şi participări în sprijinul şi pentru protecţia polițiștilor ce fac parte din alte formațiuni din cadrul Inspectoratului (percheziţii domiciliare, mandate, escorte, razii, acţiuni de prindere în flagrant delict).
În cadrul acestor misiuni, au fost constatate 35 de infracţiuni flagrante, depistate în flagrant delict 35 de persoane, aplanate 6 conflicte, legitimate 1.752 de persoane, controlate 977 de autovehicule și conduse la sediul poliţiei 29 de persoane.
Prevenirea evaziunii fiscale reprezintă o prioritate a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice. În primele 6 luni ale anului 2024, suma totală a prejudiciilor recuperate a fost de 1.214.000 de lei.
De asemenea, la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, au fost în instrumentare 332 de dosare penale având ca obiect fapte de evaziune fiscală, 18 dosare privind contrabanda, fiind indisponibilizate 2.300 de ţigarete.
În fiecare domeniu de activitate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a beneficiat de colaborarea cu alte instituţii, în funcţie de atribuţii.
Un capitol special al relaţiilor interinstituţionale l-a constituit cooperarea cu unităţile de parchet, condiţie esenţială în derularea activităţilor de combatere a criminalităţii.
Totodată, în această perioadă, instituţia a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale, cât şi în mod direct, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate. Pe această cale, transmitem mulțumiri tuturor cetățenilor care au acordat sprijin anchetatorilor, au dat dovadă de simt civic și au manifestat preocupare pentru soluționarea cazului de omor calificat.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, obiectivele şi priorităţile stabilite pentru jumătatea a doua a anului 2024 vizează creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin activităţile desfăşurate în vederea prevenirii infracțiunilor contra persoanei şi contra patrimoniului, faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse din tutun, a criminalității informatice, a accidentelor rutiere grave şi reducerii mortalităţii.