„Paza buna… fereste casa de hoti!”

„Paza buna… fereste casa de hoti!”

Saptamana aceasta, politistii Inspectoratului de Politie Judetean Braila s-au adresat din nou cu recomandari preventive cetatenilor din mediul rural.

Pe langa informatiile si sfaturile pentru prevenirea furturilor din locuinte, curti si anexe gospodaresti, promovate in cadrul Campaniei „Paza buna…fereste casa de hoti!”, demersurile politistilor au vizat si prevenirea talhariilor, a furturilor din societati comerciale, dar si a furturilor si distrugerilor in dauna patrimoniului cultural national.

Pentru inceput, politistii de prevenire si cei de la posturile de politie comunala s-au intalnit cu cetatenii din localitatile Tufesti, Victoria si Mihai Bravu, carora le-au oferit pliante si flyere cu recomandari preventive si le-au prezentat imprejurarile si atitudinile care favorizeaza savarsirea infractiunilor contra patrimoniului, modul in care actioneaza de obicei infractorii si importanta luarii unor masuri elementare de protectie a bunurilor personale.

De asemenea, au fost expuse afise la sediile institutiilor publice, precum si in magazinele satesti si cafe-baruri.

Inceputul sezonului cald corespunde cu debutul activitatilor agricole in mediul rural, iar  timpul petrecut de omul gospodar pe camp inseamna pentru cei certati cu legea o locuinta usor de spart. Pentru a preveni furturile din locuinte, curti si anexe gospodaresti, cetatenii au fost sfatuiti, printre altele, sa nu tina acasa sume mari de bani, sa nu permita accesul in curte persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea, sa fie discreti in privinta bunurilor pe care le detin, sa tina poarta incuiata, chiar si atunci cand sunt acasa si sa inlocuiasca rapid incuietorile defecte sau ale caror chei le-au pierdut.

In ceea ce priveste infractiunile de talharie, recomandarile preventive au vizat indeosebi varstnicii si copiii, categorii de populatie mai vulnerabile in fata acestui tip de infractiuni. Acestia au fost sfatuiti sa fie discreti in privinta bunurilor de valoare pe care le detin, sa fie circumspecti in privinta persoanelor necunoscute care ii abordeaza sub diferite pretexte si incerca sa ii convinga sa le permita accesul in locuinta, iar in cazul unei agresiuni, sa renunte la bunurile vizate de infractori, daca integritatea corporala sau viata le sunt puse in pericol.

Informatii si recomandari au primit si administratorii si angajatii societatilor comerciale din localitatile mentionate, pe care politistii i-au invatat cum sa isi securizeze spatiile comerciale si cum sa-si procedeze locul de munca sau afacerea de furturile de pe rafturi, produse in timpul programului de functionare a magazinelor sau pe timpul noptii.

Nu in ultimul rand, activitatile preventive au vizat si protejarea patrimoniului cultural national. In acest scop, politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale si de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii s-au intalnit cu elevii Scolii Gimnaziale Baldovinesti, intr-un demers ce s-a inscris in Proiectul „Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national”, derulat de Politia Romana, in parteneriat cu Fundatia Collegium XXI.   

Activitatea s-a constituit intr-o calatorie in timp, prin cultura si istoria poporului roman, facuta in scopul familiarizarii copiilor cu elementele ce compun patrimoniul cultural national si al constientizarii rolului pe care il au in conservarea si protejarea acestuia.

Inceputul saptamanii viitoare ii va gasi pe politistii de prevenire in mijlocul elevilor  Scolii Gimnaziale „Ion Creanga” Braila, cu care vor discuta despre pericolele din mediul online si cum se pot feri de acestea.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry