Perioada sărbătorilor de iarnă, cu aglomeraţia şi agitaţia cauzate de goana după cadouri şi bunătăţi pentru mesele de Crăciun şi Revelion, cu diferitele evenimente religioase ori cultural-artistice care atrag mulţi participanţi constituie, pentru hoţi şi tâlhari, perioada ideală pentru rotunjirea fără efort a veniturilor.
Portofelele, bijuteriile, telefoanele ori bunurile lăsate la vedere în autoturisme, reprezintă ţintele preferate ale infractorilor.
Munca hoţilor şi a tâlharilor este uşurată şi de atitudinea unora dintre semeni, care, grăbiţi, preocupaţi de listele de cumpărături, cu mâinile ocupate de sacoşe uită de minimele măsuri de precauţie pe care ar trebui să le aibă în vedere când vine vorba de siguranţa bunurilor personale.
Oamenii legii intensifică în această perioadă activităţile de informare a cetăţenilor privind măsurile de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, vizate fiind în mod deosebit zonele cu flux mare de cetăţeni.
Un exemplu în acest sens îl constituie demersul comun al reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila care, în data de 6 decembrie, au oferit recomandări pentru prevenirea furturilor din genţi şi buzunare şi a tâlhăriilor, credincioşilor veniţi în pelerinaj la Biserica Sf. Nicolae din municipiul Brăila, cu ocazia zilei patronului spiritual al oraşului.
Fii în siguranţă pe stradă:
- dacă ai cu tine o geantă, orientează deschiderea acesteia spre tine. Asigură-te că este închisă şi că portofelul şi telefonul nu sunt la vedere;
- fii atent la persoanele din jurul tău şi nu te lăsa distras de activităţi precum cititul, vorbitul la telefonul mobil sau navigarea pe internet;
- ține bunurile de valoare în buzunare adânci sau care se închid cu fermoar.
Dacă te deplasezi cu mijloace de transport în comun:
- nu purta portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor sau în buzunarul exterior al hainei sau poşetei!
- dacă te simţi înconjurat de persoane dubioase, schimbă-ţi imediat locul;
- poziţionează geanta în faţa ta, dacă e posibil, între corp şi un element fix din autovehicul;
- evită să citeşti sau să utilizezi telefonul mobil în mijloacele de transport în comun.
Când mergi la cumpărături:
- fereşte-te de priviri indiscrete când scoţi banii pentru a plăti cumpărăturile;
- când stai la rând, pentru a cumpăra ceva, nu te înghesui şi nu permite să fii înghesuit;
- când plăteşti cumpărăturile, nu scoate toţi banii din portofel, ci numai suma necesară;
- nu aşeza niciodată geanta în coşul de cumpărături!
Dacă eşti victima unui hoţ sau tâlhar:
- strigă cât mai tare după ajutor!
- dacă infractorul este agresiv, nu opune rezistenţă şi renunţă la bunurile vizate de acesta;
- reţine semnalmentele agresorului: înălţime, conformaţie, culoarea ochilor, culoarea părului, îmbrăcăminte, semne particulare;
- ANUNŢĂ IMEDIAT POLIŢIA APELÂND NUMĂRUL 112!