Raport favorabil al Inspectoratului Județean de Poliție Brăila! Peste 3000 de permise suspendate, în ultimul an!

Activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în anul 2020 a avut ca obiectiv general „Creşterea nivelului de siuranță pentru cetăţeni”, încadrându-se în efortul general al Poliţiei Române de a oferi un serviciu public poliţienesc concentrat pe cetăţean şi pe nevoile comunităţilor locale.

Principalele obiective ale anului 2020, stabilite de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila au urmărit:

◦ Intensificarea activităţilor pentru diminuarea faptelor cu violenţă şi a infracţiunilor contra patrimoniului;

◦ Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă;

◦ Prevenirea și combaterea accidentelor rutiere grave;

◦ Prevenirea violenţei în mediul rural;

◦ Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor;

◦ Documentarea activității membrilor grupărilor infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care generează conflicte stradale.

Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2020, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în trei programe de prevenire, respectiv:

• Programul judeţean de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor;

• Programul judeţean de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, cu modulele: prevenirea tâlhăriilor (în mediul urban şi rural), prevenirea furturilor din societăţi comerciale (în mediul urban şi rural) şi prevenirea furturilor din autovehicule în mediul urban;

• Programul judeţean de prevenire a violenţei domestice.

În anul 2020, la nivelul inspectoratului au fost derulate în cadrul acestor programe 21 de proiecte şi campanii de prevenire, precum:

• Campania judeţeană de prevenire a tâlhăriilor „Precauţia – antidot pentru tâlhari”;

• Campania naţională de promovare a aplicaţiei de telefonie mobilă „Bright Sky”, dedicată victimelor violenţei domestice;

• Campania naţională de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare în sectorul transporturilor feroviare „Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieţi”;

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, infracţiunile sesizate au înregistrat o scădere cu 8,79%. În cazul infracţiunilor contra persoanei s-a înregistrat o scădere cu 9,82%, iar infracţiunile contra patrimoniului au prezentat, de asemenea, un trend descendent, fiind înregistrată o scădere cu 6,65%.

Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale a constituit şi în anul 2020 una dintre priorităţile activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, astfel că, infracţiunile stradale sesizate au înregistrat o scădere cu 21,65%.

Siguranţa circulaţiei pe drumurile publice a constituit o altă prioritate a activităţii desfaşurate de Poliţia brăileană

Pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, s-au organizat şi executat 493 acţiuni şi controale, din care 450 cu efective proprii, 43 cu alte formaţiuni de poliţie sau în colaborare cu alte instituţii ori reprezentanţi ai societăţii civile.

Au fost constatate 643 de infracţiuni, dintre care 325 la regimul circulaţiei şi 318 de altă natură.

Totodată, polițiștii au aplicat 25.495 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 3.170 de permise de conducere şi au fost retrase 656 de certificate de înmatriculare.

În anul 2020, accidentele rutiere produse pe raza judeţului Brăila au înregistrat o scădere cu 30% faţă de anul trecut. Acestea au fost generate, în principal, de indisciplina pietonală 22,08%, viteza neadaptată/neregulamentară 14,29%, neacordarea de prioritate pietonilor 9,09%, precum şi de abateri ale bicicliștilor 9,09 %.

Activităţi pentru ajutorarea comunităţii

În cursul anului 2020, au fost efectuate 983 de acţiuni cu efective mărite, 8.263 de controale directe şi 24 de razii, fiind descoperite 638 de infracţiuni, din care 558 în flagrant.

În cadrul activităţilor specifice domeniului ordine publică, au fost aplanate 2.473 de stări conflictuale, dintre care 2.068 intrafamiliale, au fost depistaţi 269 de minori lipsiţi de supraveghere, dintre care 141 predaţi familiilor şi 125 au fost predaţi în centrele de ocrotire.

Totodată, efectivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice au intervenit în 84 de situaţii de pericol, generate de incendii, accidente grave de circulaţie, înzăpeziri.

Referitor la certificate de cazier judiciar, în acest sens, au fost rezolvate 33.402 cereri şi certificate de cazier judiciar.

Activităţi pentru siguranţa comunităţii

Modul de repartizare a efectivelor ce acţionează în stradă pentru menţinerea ordinii publice pe raza localităţilor urbane şi rurale a avut ca rezultat pozitiv intervenţia operativă la evenimentele sesizate de către cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112, în cursul anului 2020, fiind semnalate şi soluţionate numai prin S.N.U.A.U. 112 un număr total de 24.412 evenimente.

Activităţi desfăşurate în context COVID-19

În cursul anului 2020, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, au fost realizate toate activitățile necesare punerii în aplicare a măsurilor din competența structurilor Poliției Române, în vederea prevenirii/limitării răspândirii noului coronavirus SARS Cov-2 şi reducerii efectelor asupra populației.

În acest context, atât în timpul stării de urgenţă, cât şi în timpul stării de alertă, poliţiştii în colaborare cu reprezentanţi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu, precum Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al Judeţului Brăila, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, Direcţia de Sănătate Publică Brăila, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila, Baza Reparaţii Nave Brăila şi Poliţia Locală Brăila, au desfăşurat acţiuni de verificare a gradului de respectare a prevederilor legale pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Astfel, pe raza judeţului Brăila, au fost desfăşurate, zilnic, acţiuni ce au vizat societăţi comerciale, precum marketuri şi supermarketuri, staţii de carburant, săli de jocuri de noroc, restaurante, terase, pieţe, târguri, zonele aglomerate şi mijloace de transport în comun, cele în regim de TAXI şi cele care asigură transportul angajaţilor la şi de la locul de muncă.

De asemenea, au fost desfăşurate şi activităţi pentru verificarea respectării măsurilor impuse de la debutul pandemiei şi până în prezent privind circulaţia mijloacelor de transport în comun, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, aniversări etc.), portul măştii de protecţie, păstrarea distanţării sociale, dar şi pentru respectarea interdicţiilor de circulaţie în afara locuinţelor şi gospodăriilor între anumite intervale orare.

Cooperarea interinstituţională

Politicile manageriale adoptate au urmărit ca activitatea de combatere şi prevenire a criminalităţii să beneficieze din plin de cooperarea cu alte instituţii, atât din domeniul ordinii şi siguranţei publice, cât şi din alte domenii, în special în contextul epidemiologic actual.

Conform atribuţiilor ce revin structurilor M.A.I, Inspectoratul Judeţean Brăila a acţionat în comun cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila, Baza Reparaţii Nave şi Poliţia Locală pentru executatea misiunilor ocazionate atât de manifestări cultural-sportive şi religioase, cât şi a misiunilor desfăşurate în vederea prevenirii şi limitării răspândirii noului coronavirus SARS Cov-2 şi reducerii efectelor acestuia asupra populației.

Un capitol special al relaţiilor interinstituţionale l-a constituit cooperarea cu unităţile de parchet, condiţie esenţială în derularea activităţilor de combatere a criminalităţii.

Practic, în fiecare domeniu de activitate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a beneficiat de colaborarea cu alte instituţii, în funcţie de atribuţii.

În această perioadă, instituţia a beneficiat de parteneriatul cu societatea civilă, atât prin intermediul unor programe punctuale, cât şi în mod direct, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate.

Obiectivele şi priorităţile stabilite pentru anul 2021 vizează creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin activităţile desfăşurate în vederea prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, violenţei domestice, infracţiunilor contra patrimoniului şi contra persoanei, prevenirii şi combaterii faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă, accidentelor rutiere grave.

De asemenea, în acest context, vor fi desfășurate activități privind documentarea activității membrilor grupărilor infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care generează conflicte stradale, şi prin îndeplinirea atribuțiilor din competența structurilor de poliție, în funcție de contextul epidemiologic, în vederea prevenirii și combaterii faptelor asociate evenimentelor circumscrise extinderii pandemiei de COVID -19.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry