I.T.M. Brăila a desfășurat în luna martie 2022 acțiuni de control la un număr de 217 angajatori în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 811.100 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă.
Acțiunile privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată, au constituit în luna martie 2022 principalul obiectiv al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, în domeniul relațiilor de muncă.
Au fost depistate 35 persoane care desfășurau muncă nedeclarată si subdeclarată la un număr de 9 angajatori. Ca urmare, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 646.000 lei, dispunându-se măsuri de intrare în legalitate.
Neconformitati constatate pe teren de catre inspectorii de munca, atat in domeniul relatiilor de munca, cat si in domeniul sanatatii si securitatii in munca:
- Primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca;
- Angajatorul nu tine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru;
- Nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte;
- Angajatorul nu a respectat dispozitiile privind garantarea in plata a salariului de baza minim brut pe tara;
- acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscal;
- Angajatorul nu a adus la cunostinta lucratorilor masurile din planul de prevenire si protectie;
- Angajatorul nu a atasat la fisele individuale de instructaj ssm copiile ultimelor fise de aptitudine medicala;
- Angajatorul nu a luat toate masurile in vederea autorizarii;
- Angajatorul nu a dotat punctul de lucru cu trusa medicala de prim ajutor.
Pentru deficiențele constatate au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la inspectoratul teritorial de muncă.
I.T.M. Brăila, în controalele efectuate a urmărit în permanență conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor asupra importanţei şi necesităţii respectării legislaţiei în domeniile de competenta.