Șase incendii în 48 de ore!  Patru dintre acestea s-au produs din cauza neglijenței celor care ard vegetația uscată!

În ultimele 48 de ore (25 – 26.03.2023), subunitățile de intervenție ale inspectoratului au intervenit pentru stingerea a șase incendii și 16 intervenții de acordarea de asistență medicală, astfel:

  • sâmbătă, la ora 13.20, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu în Cimitirul Municipal de  pe str. Deva din Brăila. Au ars cca. 50 kg de gunoi menajer și 150 kg resturi vegetale;
  • la ora 14.00, Garda de intervenție Însurăței și Punctul de lucru Dudești au intervenit cu două autospeciale de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată pe raza localității Bărăganu. Au ars vegetație uscată pe o suprafață de cca. 1,5 ha.;
  • la ora 19.25, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu o autospecială de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată pe un teren viran, în zona Poligonului de tragere Vulpea. Au ars vegetație uscată pe o suprafață de cca. 300 mp. și cca. 0,5 tone gunoi de grajd;
  • la ora 20.30 Garda de intervenție Ianca a intervenit cu o autospecială de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată pe raza localității Vișani. Au ars vegetație uscată pe o suprafață de cca. 1,5 ha. Cauza probabilă care a dus la producerea celor patru incendii fost focul în aer liber lăsat nesupravegheat.
  • la ora 22.00, Detașamentul 1 de pompieri Brăila a intervenit cu două ASAS pentru stingerea unui incendiu la o casă părăsită de pe str. Mărului din municipiu. Au ars tavanul din lemn pe o suprafață de cca. 2 mp și un toc de fereastră. Cauza probabilă a fost stabilită ca fiind efectul termic al unui cablu electric neizolat corespunzător față de materiale combustibile.

Duminică, la ora 13.00, Detașamentul 2 de pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la un operator economic (depozit de cereale) pe raza localității Lacu Sărat. Au ars o instalație de pompare, un aparat de sudură și resturi vegetale. Concomitent cu stingerea incendiului a fost acționat pentru protejarea a două rezervoare pentru combustibil. Cauză probabilă care a dus la producerea incendiului a fost un scurtcircuit la instalația de pompare. Nu s-au înregistrat victime.


Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry