VIDEO | Incendiu și accident rutier! Intervenție demonstrativă a pompierilor brăileni!

Astăzi, 23 mai 2024, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila a organizat şi desfăşurat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren,  cu tema – Activitatea structurilor de conducere și intervenție pentru gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unui incendiu de mare amploare, la fabrica de componente pentru industria auto, aparţinând S.C. YAZAKI ROMÂNIA S.R.L. – Punct de lucru Brăila, precum și verificarea viabilității fluxului informațional-decizional.

Exerciţiul tactic a fost structurat în două situaţii tactice, care au fost: limitarea și lichidarea unui incendiu la depozitul de materii prime și produse semifabricate din cadrul operatorului economic, cu posibilitate de extindere la depozitul de produse finite, iar din cauza fumului degajat vizibilitatea pe fiind scăzută se produce un accident rutier în care sunt implicate două autoturisme.

În urma detaliilor solicitate de către personalul din Dispeceratul inspectoratului cu privire la producerea evenimentului, a reieşit faptul că incendiul se manifestă pe o suprafață de cca. 100 mp., generând o cantitate foarte mare de fum și gaze toxice (ard materiale plastice, cablaje auto, carton, hârtie și cauciuc), iar zece lucrători sunt intoxicați cu fum. Conform planurilor proprii ale operatorului economic este anunţat evenimentului la S.N.U.A.U. – 112, solicitând sprijinul forţelor profesioniste și au fost luate măsuri pentru evacuarea personalului și pornirea instalațiilor de stingere.

În urma accidentului rutier produs pe Șoseaua de Centură, între două autoturisme, cei doi conducători auto au rămas încarcerați.

Având în vedere situația anunțată și a numărului victimelor comunicate a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție și alertarea structurilor prevăzute în planurile de cooperare.

Conform procedurilor fiecărei structuri implicate în gestionarea situațiilor tactice create, s-a acționat pentru stingerea incendiului, evacuarea persoanelor surprinse în incinta depozitului inundat cu fum, acordarea primului ajutor calificat, triajul victimelor și transportarea acestora la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean Brăila, iar în cazul accidentului rutier a fost restricționat traficului rutier în zonă și devierea acestuia pe căi rutiere ocolitoare, descarcerarea victimelor, acordarea primului ajutor medical și transportul acestora la spital. Concomitent cu aceste operațiuni s-a asigurat menținerea ordinii publice și pătrunderea în zonele de risc a persoanelor neautorizate de către forțele de ordine.

Principalele obiective avute în vedere pe timpul desfăşurării exerciţiului au vizat:

  • consolidarea, dezvoltarea şi integrarea capacităţilor operaţionale, cunoştinţelor colective, capabilităţilor şi resurselor autorităţilor, instituţiilor şi organizaţiilor care compun Sistemul Naţional pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă  (SNMSU) la nivel local;
  • verificarea concepției de acțiune stabilite prin planul organizării și desfășurării exercițiului și aplicarea în practică a activităților specifice în sistem integrat de management al situaţiilor de urgenţă;
  • perfecţionarea  deprinderilor și evaluarea stadiului pregătirii personalului şi al resurselor de intervenţie, în vederea executării misiunilor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă determinate de producerea accidentului chimic;
  • testarea procesului decizional, a fluxului informaţional și a comunicării publice;
  • verificarea viabilităţii documentelor operative (planurilor de intervenţie şi cooperare), a standardelor şi procedurilor operaţionale, testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie precum şi a modului de organizare a cooperării şi a funcţionării fluxului informaţional între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestor activităţi.

Structurile implicate în derularea activităţilor pe timpul exerciţiului au fost Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Județean Brăila, Primăria Brăila – Compartimentul Situații de Urgență, Crucea Roșie – Filiala Brăila, conducerea și personalul de pe locul de muncă al operatorului economic.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry