Interviu cu Adrian Tabarac: ”La Brăila, oamenii nu ar mai trebui să voteze cu PNL sau PSD!”

1. De ce ați ales să părăsiți PNL și să candidați independent? V-ați exprimat dorința de a candida la alegerile generale și când erați în PNL?

Nu este o decizie ușoară să te desprinzi de ceva în care ai investit timp, energie, pasiune, însă cred că uneori e nevoie de decizii radicale pentru a rămâne în acord cu valorile în care crezi. Sunt membru PNL din 2012, am coordonat activitatea de tineret, apoi organizația municipală a partidului. Nu eu m-am schimbat, ci în filiala locală a PNL s-au întâmplat câteva lucruri care mi-au confirmat că direcția în care se îndreaptă PNL Brăila este periculoasă.

Autosuspendarea mea din partid este în primul rând un semnal de alarmă pentru colegii liberali, pentru conducerile locale și centrale ale partidului și, nu în ultimul rând, pentru cetățeni. Când mi-am dat demisia din funcția de președinte al organizației municipale a PNL Brăila am spus ca nu sunt de acord cu modul „pe persoană fizică” în care este condus partidul. În fond, mi-am manifestat dezamăgirea pentru un fel greșit de a aborda lucrurile, dezamăgire pe care am văzut-o și în ochii mai multor colegi.

Acest fel de a conduce partidul a dus, în final, la o listă cu candidați la alegerile parlamentare de neacceptat. Nu poți să te numești PNL și să trimiți în Camera Deputaților o persoană implicat în patru (!) scandaluri publice, în bătăi soldate cu victime desfigurate, cu dosare penale și cu o ploaie de amenzi. Nu poți să te numești PNL și să trimiți în Senat un fost membru PRM! Care mai este diferența între acest mod de selecție a candidaților și cel practicat de PSD care o are în Parlament pe Olguța Vasilescu, ex PRM?

Da, mi-am manifestat intenția de a candida la alegerile generale și când eram în PNL. Însă nu vizam un loc eligibil. Am crezut mereu că politica este o probă de rezistență, în care e nevoie de timp, de perseverență, de curaj și de studiu. Că e mai mult un maraton decât un sprint. Și mi-aș fi dorit la aceste alegeri să capăt experiență, să învăț, apoi să mă pregătesc în următorii ani, astfel încât, la un moment dat, în viitor, să fiu pregătit să slujesc interesele Brăilei dintr-o funcție de demnitate publică.

În PNL sunt oameni de o înaltă ținută morală și profesională. Medici, ingineri, economiști, profesori, foști ofițeri, oameni care meritau mai mult decât mine și decât oricine altcineva să ocupe un loc eligibil. Mi-e greu să înțeleg cum se pot uita în ochii lor cei care fac acum jocurile în partid spunându-le că vor fi reprezentați în Parlament de ”Spaima comunei Cireșu” și de urmașul lui Vadim Tudor. Cum aș fi putut să girez toate acestea fara sa încalc principiile de baza ale liberalismului? Cum aș fi putut să le fac acestor doi domni – Popa și Bucălău – campanie electorală? Ce le-aș fi spus brăilenilor? Acesta este contextul în care am ales să candidez ca independent. Liberalii și, în general, brăilenii care cred în politica de dreapta au de ales între „Spaima comunei Cireșu” și partidul pe care l-a cumpărat, pe de o parte, și Adrian Tabarac, singur și independent, de cealaltă parte. Între mafioții care sparg capetele oamenilor și apoi fac presiuni pentru a-și retrage plângerile și un tânăr care alege să nu facă niciun fel de compromis.

Eu pot să le promit acest lucru: că nu mă las mânjit și că o să lupt, în Parlament, împotriva PSD și împotriva acestui fel nesănătos de a face politică.

2. Într-o secundă ați renunțat la toată munca depusă din fruntea Organizației Municipale a PNL. Credeți că aveți mai multe șanse să câștigați aceste alegeri din poziția de independent?

Da, într-o secundă am renunțat la tot. Puteam să tac și să mă fac că nu văd, însă am ales ceea ce cred că ar fi ales oameni pe care îi admir și din care mi-am făcut modele politice. Oameni precum Radu Portocală sau Ion Brătianu. Apoi, aici nu cred că este vorba numai despre șansele mele de a câștiga. Este vorba mai cu seamă despre a da brăilenilor de dreapta șansa de a vota cu cineva care este în acord cu ceea ce ei gândesc și își doresc. Ani de zile m-am străduit alături de colegii mei și de alegători să ținem piept PSD. Aici, la Brăila, unde e greu să pui degetul pe un loc care să nu fie roșu.

Așadar, nu cred că votanții de dreapta, cu principii liberale se pot simți reprezentați de candidații eligibili pe care îi are astăzi PNL Brăila. Eu am făcut acest pas tocmai pentru cei care au crezut în mine și care sunt de părere că Brăila are nevoie de un reprezentant de dreapta cu scaun la cap.

3. Gurile rele spun că această candidatură a dumneavoastră are un singur scop: acela de a „rupe” voturile liberalilor. Asta vă doriți la alegerile parlamentare?

Nu o să mă ascund după deget: cred că oameni precum Alexandru Popa sau Alexandru Bucălău nu au ce căuta în Parlamentul României. Punct. Nu au calitatea morală să ocupe o funcție de o asemenea demnitate publică. Așa cum nu are ce căuta în Parlament un personaj precum Nicu Niță de la PSD. Din punctul meu de vedere, personajele acestea sunt toxice. Da, eu cred că în acest moment, la Brăila, oamenii nu ar mai trebui să voteze cu PNL sau PSD. Asta îmi doresc la alegerile parlamentare. Un vot de blam pentru cele cele două mari partide. Este asta posibil? O să vedem. În ceea ce mă privește, îmi doresc să câștig și să-mi reprezint cu bună-credință alegătorii.

4. De ce ar vota brăilenii Adrian Tabarac și care credeți că este scorul electoral pe care îl veți obține?

Poate părea așa. Că sunt singur împotriva tuturor. Împotriva foștilor colegi din PNL, împotriva celor din PSD și împotriva liderilor din toate celelalte partide. Și, într-un fel, așa este. Însă eu știu că de partea mea sunt toți oamenii care mi-au scris în ultima perioadă. Sunt toți tinerii care înțeleg ce se întâmplă cu adevărat la Brăila. Alături de mine sunt toți brăilenii care au plecat din oraș fiindcă s-au săturat de dezastrul pe care PSD l-a făcut aici vreme de 30 de ani. Alături de mine sunt toți oamenii care nu și-au pierdut speranța. În privința scorului sunt optimist. O să câștig un mandat de deputat.

Dar mai e ceva… chiar dacă nu o să câștig, Brăila tot o să câștige. Fiindcă cineva trebuie să țină aprinsă speranța și în cele mai întunecate vremuri. Astăzi a venit rândul meu să fac asta. E responsabilitatea mea. Așa cum este și responsabilitatea voastră, a jurnaliștilor. Și a tuturor celor care nu ezită să lupte pentru un crez, pentru o idee, pentru un ideal. A tuturor celor care nu vor sforari, nu vor să fie conduși de interlopi, de bătăuși, de oameni cu fracturi morale. A tuturor celor care cred în libertate, în independență, în responsabilitate, a tuturor celor care urăsc impostura, falsul, hoția și lenea.

5. Există șanse să reveniți la PNL? În ce condiții v-ați depune adeziunea?

Știu exact condițiile în care m-aș întoarce în PNL Brăila: o reformă drastică a organizației. O curățenie totală care să transforme partidul în ceea ce trebuie să fie. O platformă politică în care sunt respectate valorile liberale, statutul PNL și libera exprimare. O echipă în care este încurajată munca și în care oamenii valoroși sunt promovați. Atunci m-aș întoarce cu bucurie. Până atunci o să rămân un om cu principii liberale. Iar asta nu îmi poate lua nimeni. Fiindcă liberalismul NU este o marcă înregistrată pentru bătăuși ori foști peremiști, ci un set de valori pe care ți le asumi și pentru care te lupți.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry