Interviu cu Viorel Botea – candidatul PMP Brăila la Camera Deputaților: ”Voi fi singurul parlamentar de Brăila care cu adevarat se va implica în rezolvarea problemelor brăilenilor”

 1. Să ne prezentăm. Cum vă numiți, ce studii aveți și în ce domenii aveți competență?

Ma numesc Botea Viorel, sunt profesor de matematică la Colegiul Național Nicolae Bălcescu, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar General Județean Brăila, iar ca studii, am finalizat Universitatea de Științe ale Naturii, Facultatea de Matematică din Craiova, am absolvit studii masterale în Capacități Administrative și Acquis Comunitar, la SNSPA și de asemenea, am absolvit cursuri post-universitare la Universitatea Dunărea de Jos în Management Educațional.

Faptul că de-a lungul anilor am căpătat o experiență în administrația publică locală, având totodată mai multe funcții, inclusiv aceea de Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar General Județean Brăila, îmi permit să afirm că pot sprijini cetățenii brăileni în rezolvarea problemelor, atât din punct de vedere al educației, cât și din punct de vedere al administrației. Mai mult decat atât, în continuare am un nou mandat de Consilier Județean, din partea Partidului Mișcarea Populară.

 1. Dacă vă uitați în urmă, la realizările d-voastră din perioada anterioară, de care anume sunteți cel mai mulțumit?

În anii anteriori, am avut rezultate care m-au propulsat în ochii concetățenilor, ochii brăilenilor, ca o persoană care oferă tot timpul stabilitate, corectitudine și respect față de oameni. Și ma refer în primul rand la faptul că, în activitatea de profesor, am avut rezultate deosebite cu elevii mei la tot ceea ce înseamnă olimpiade, concursuri, examene naționale.

Din punct de vedere managerial, am reușit să duc Braila în mandatul meu de Inspector General pe locul 1, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat.

De asemenea, pot spune că, din punct de vedere al managementului educațional am reușit ca la nivelul anului 2011 să implementez proiecte europene în valoare de peste 12 milioane de euro, însemnând formări atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Nu în ultimul rând, cred că foarte important este un lucru, acela că pe unde am fost și pe unde am condus sau am avut activitate, eu am format echipe, oameni competenți, oameni corecți, oameni valoroși, din punct de vedere moral, alături de care am reușit să obțin rezultatele pe care mi le-am propus.

 1. În calitate de șef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila ați fost în contact permament cu membrii societății brăilene. Care sunt problemele de ordin moral și economic identificate de dvs. în urma contactului cu brăilenii?

Ne referim în primul rând la problemele de natură economică. În momentul de față marea majoritate a vechilor fabrici, a vechilor uzine sunt distruse, iar totul este bazat numai pe o producție agricolă, care de cele mai multe ori este subdezvoltată. Dezvoltarea Brăilei în ultimii 30 de ani a fost de fapt o subdezvoltare, o subdezvoltare care a dus la pierderea locurilor de muncă, a dus la depopularea orașului, și mai mult decât atât, a gonit tinerii din Brăila, pentru că într-adevăr pot spune cu siguranța acest lucru, fiindca eu ca profesor am vazut ca peste 99% dintre elevii mei, indiferent ca sunt de la Bălcescu, de exemplu, sau de la Murgoiesti, sau de la orice alt liceu, dar elevii mei, 99%, au plecat din Braila si nu s-au mai intors. Braila nu ofera in momentul de fata sanse de dezvoltare pentru tânăra generatie, ci ofera doar sanse pentru cei mai in varsta, sau cei care sunt, sa zicem, trecuti de a doua tinerete, prin ajutoare sociale si evident, prin pensii, pentru ca omul a muncit si este firesc sa se bucure de o pensie. Dar pentru oamenii activi Braila nu ofera in momentul de fata un trai decent, un trai de calitate, care sa le permita sa vina si sa lucreze, sau sa ramana in Municipiul Braila.

 1. Ca om implicat în fenomenul politic încă din 1997 și membru fondator al Partidului Mișcarea Populară, care este părerea dumneavoastră despre impactul clasei politice în societatea brăileană în ultimii 20 de ani?

Clasa politica, in ultimii 20 de ani, a fost o zona in care toti cei implicati s-au gandit doar la problemele personale. Clasa politica s-a aratat implicata in promisiuni electorale in timpul campaniilor electorale, iar ulterior aceste promisiuni, foarte rar, putine dintre ele, au fost puse in aplicare. Si au fost puse mai mult in aplicare din cauza faptului ca erau gropile cat roata de la masina, pentru faptul ca in Braila era o nesiguranta, pentru ca transportul in comun era foarte defectuos, lucruri care intre timp s-au remediat dar acestea sunt cateva lucruri pe care, in alte localitati, le vedem rezolvate de foarte mult timp. Adica, in momentul de fata, nu spun decat un lucru, s-au rezolvat nevoi elementare ale existentei si a desfasurarii activitatii, a vietii, in Municipiul Braila. De aceea consider ca aceasta clasa politica, in momentul de fata, trebuie schimbata. Si trebuie schimbata, nu de dragul vorbelor, trebuie schimbata cu oameni competenti, oameni pe care noi, de exemplu, PMP, eu si colegul meu de la Senat, domnul Iorga Doru, dorim sa realizam schimbarile acestea prin fapte si nu prin vorbe.

 1. Ce le puteți reproșa foștilor și actualilor oameni politici, aleși în urma alegerilor electorale din Brăila, că nu au făcut pentru județ?

In primul rand ei, trebuiau sa gaseasca solutii prin care firmele din diverse colturi ale lumii sa vina la Braila si sa creeze locuri de munca.

In al doilea rand, nu au creat facilitati pentru investitorii care au dorit sa vina la Braila si sa poata investii pentru ca tanara generatie, oamenii care nu au locuri de munca, sa vina si sa munceasca in aceste firme.

Mai mult decat atat, nu exista in momentul de fata niciun fel de legatura cu arterele principale de transport si arterele principale economice din Romania. Intr-adevar, se contruieste podul acum, dar faptul ca o persoana s-a chinuit sa faca acest lucru, se va vedea doar peste cativa ani. Si in plus de asta, tot ceea ce inseamna infrastructura din jurul podului trebuie realizata. Deci sunt multe lucruri de infrastructura care trebuiau realizate in aceasta perioada, care sa ne conecteze de marele artere economice si de transport ale Romaniei si ale lumii. De asemenea agricultura a fost lasata de izberiste. Repet, agricultura se face in momentul de fata semi-empiric si multi fermeri care in momentul de fata au reusit sa-si faca niste exploatatii agricole corespunzatoare nivelului european, au facut doar cu efort personale si cu foarte putin sprijin din partea institutiilor statului si ma refer aici la autoritatile locale.

 1. Ce ați fi făcut diferit dacă ați fi fost în locul acestora?

In primul rand as fi oferit facilitati fiscale tuturor acelor firme care doreau sa vina in Braila.

Doi, as fi reparat centrul istoric al Brailei, care mi-as fi dorit sa fie un loc in care atat brailenii, cat si firmele care acolo trebuiau sa isi aiba sediile sa isi desfasoare o activitate utila si placutat, atat din punctul de vedere al muncii efective, cat si din punct de vedere al recrearii.

As fi oferit medicilor conditii optime pentru a veni la Braila, si nu ma refer neaparat la salarizarea care exista, sau la ceea ce s-ar fi putut face in plus in spital, ci ma refer la conditii de viata, pentru ca orice om, dupa o zi de munca, poate isi doreste sa se plimbe in siguranta, sa se plimbe cu placere prin oras, prin municipiu, M-as fi ocupat mai mult de siguranta oamenilor in Braila, de transportul in comun. care de cele mai multe ori lasa de dorit.

Sunt multe alte lucruri pe care le-as fi facut, dar in principiu, asa cum am mai spus, legatura cu marile artere economice ale Romaniei, faptul ca nu exista un antreprenoriat puternic la Braila, si mai mult decat atat, exodul copiilor, tinerei generatii, din Braila, acestea cred ca ar fi fost lucrurile pe care eu le-as fi oprit, printr-un efort combinat impreuna cu toti ceilalti factori de decizie din Municipiu si din Parlament. Ma refer la Deputati sau la Senatori.

 1. În Brăila, la Camera Deputaților, sunt 20 candidați pentru locul de deputat. Cel mai mare număr de candidați pentru un loc în Camera Deputaților din Romania. Pe cine vedeți cel mai important contracandidat al d-voastră?

Vreau sa va spun ceva, si nu este nicio lipsa de modestie, eu nu am niciun contracandidat la Camera Deputatilor, cum nici la Senat nu avem niciun contracandidat. Noi la PMP avem o lista excelenta de candidati, oricare dintre candidatii de pe lista pot fi pe locul 1, oameni profesionisti dpdv al activitatilor pe care si le desfasoara.

Din punct de vedere al candidaturilor, consider ca PMP filiala Braila are cei mai buni candidati. Deci noi nu avem contracandidati. Noi avem o echipa, avem 2 liste, atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, formate din oameni foarte competenti dpdv profesional, cu un profil moral excelent, oameni care de-a lungul anilor, de-a lungul vietii, au demonstrat personal ceea ce pot sa faca, iar acum, cu experienta pe care toti am dobandit-o, putem sa dam oamenilor intr-un fel sau altul, in functie de tot ceea ce se va intampla in comunitate si in general in tara, speranta si certitudinea ca PMP, prin candidatii sai, vor duce la indeplinire dorintele oamenilor si vor crea in Braila un alt climat, un climat mai bun, un climat in care oamenii sa aiba siguranta, oamenii sa aiba locuri de munca, tinerii sa se intoarca si viata cotidiana, specifica perioadei interbelice, sa revina, asa cum a fost odinioara.

 1. Cu ce motivație ați decis să candidați recent pentru postul de președinte al Consiliului Județean și acum pentru postul de deputat?

Motivatia candidaturilor atat la Consiliul Judetean, cat si la pozitia de Deputat, este legata de mai multe aspecte. Primul aspect este acela ca de-a lungul anilor, am dobandit o experienta profesionala care imi permite atat din punct de vedere educational, cat si din punct de vedere administrativ, sa-mi ofer competenta cetatilor braileni. Profilul moral si personal pe care il am ma recomanda ca fiind un om si o perosoana care poate fi oricand un exemplu atat pentru elevi, asa cum am fost mereu, si defapt asta este daca vreti si profilul pe care l-am avut dintotdeauna, dar si pentru cetatenii braileni, un om care poate fi urmat si un om care este respectat si isi respecta colegii, pietenii, cetatenii. De asemenea pot spune ca eu stiu sa formez echipe, stiu sa coordonez oameni de valoare, care pot impreuna, intr-o echipa, sa faca bine brailenilor si sa demonstreze ca in Braila exista oameni de foarte inalta calitate, oameni care isi pot reprezenta concetatenii in Parlamentul Romaniei.

 1. Care sunt principalele obiective pe care vi le propuneți în calitate de deputat?

Am mai multe obiective care sunt in domeniul educatiei, in domeniul sanatatii si in domeniul economic.

In primul rand, imi doresc pentru braileni ca la final de mandat tot ceea ce inseamna retea digitala, tot ceea ce inseamna internet, tot ceea ce inseamna tablete, calculatoare, sa fie disponibile tuturor elevilor si tuturor profesorilor, si acestea in mod gratuit.

De asemenea, imi doresc sa implementez programul Euro500 Pentru Educatie, program destinat tuturor copiilor care traiesc in medii defavorizate, un voucher, defapt, de 500 de euro care poate fi folosit in exclusivitate pentru cumpararea de rechizite, haine, materiale, abonament, specifice doar elevilor. Deci aceste sume nu vor fi folosite decat in acest scop.

De asemenea, in domeniul educatiei, avand in vedere situatia pandemiei din momentul de fata, voi sprijini ca toate scolile sa activeze si sa lucreze atat in online, cat si in mod traditional, in conditii de siguranta maxima dpdv sanitar. Si mai mult decat atat, vreau ca la sfarsit de mandat, profesorii braileni, elevii braileni, sa isi aminteasca cu adevarat de cel care, de-a lungul anilor, a ajutat si a fost alaturi de toti cei care sunt in sistemul educational.

Din punct de vedere al sanatatii, mi-as dori ca la nivelul Brailei sa avem un sistem de sanatate performant, un sistem in care sa nu mai auzim de probleme de coruptie, de lipsuri, de faptul ca medicii nu sunt respectati, de faptul ca pacientii nu sunt respectati, si de faptul ca autoritatile publice locale de cele mai multe ori, discretionar, aleg manageri sau persoane de conducere care nu sunt, dpdv managerial, demne de a ocupa aceste functii, si demne ma refer ca statu profesional.

In plus, imi doresc ca fiecare copil si fiecare profesor sa aiba posibiltatea, in aceasta perioada cel putin, sa fie testat COVID cu teste foarte rapide, pentru ca noi ne dorim sa invatam la scoala. Invatam si online, dar in primul si in primul rand vrem sa fim alaturi unii de ceilalti, sa socializam, sa ne vedem, sa avem grija unii de altii, sa avem grija de copii, iar grija de copii se face in primul rand alaturi si nu printr-un ecran in care mai zambim sau mai facem o lectie. Nu! Deci lucrurile trebuie asezate ep un fagas normal asa cum a fost pana acum invatamantul, dar un fagas in care trebuie sa respectam cu adevarat normele sanitare, impuse de pandemie.

Din punct de vedere economic, mi-as dori cateva elemente foarte clare si foarte precise.

 1. Drumul expres Braila-Slobozia, pentru a fi conectati la autostrada.
 2. Dpdv economic voi sprijini ca tot sistemul de irigatii din Braila sa fie refacut in asa fel incat sa nu mai existe niciun fel de problema cu seceta.
 3. De asemenea, mi-as dori ca in Parlamentul Romaniei sa fim sprijiniti in finalizarea podului, indiferent daca aceasta investitie sa uacest proiect a fost realizat de altcineva, pentru ca acest proiect este vital pentru Braila.
 4. Si de asemenea, prin toti prietenii si toti cunoscutii pe care ii am, doresc sa realizam la Braila un sistem antreprenorial de calitate, un sistem economic in care toti cetatenii sa se bucure de investitiile firmelor, persoanelor particulare, care doresc sa vina si sa dezvolte Braila.
 5. Si nu in ultimul rand, grija fata de cetatean. Respect fata de tot ceea ce inseamna cetateni ai Brailei. Si aceasta, in primul si in primul rand se va realiza printr-un transport decent, prin conditii normale si firesti si de siguranta.
 6. Repet proiectul pe care l-am mai discutat, refacerea centrului istoric, perla unica a Romaniei, centru istoric care va redefini Braila.
 1. Credeți că activitatea d-voastră din Parlament va conta pentru brăileni?

Activitatea oricarui om, din orice loc, conteaza daca te implici. Peste tot unde am fost, la scoli, la licee, atat in calitate de profesor, cat si in calitate de manager, de inspector sau in orice alta calitate, am incercat sa dau tot ceea ce este mai bun, sa ofer copiilor un exemplu, sa ofer colegilor calitate in educatie, sa ofer tuturor acelora care au fost langa mine un spirit de echipa, un spirit prin care sa rezolvam toate problemele. Eu intotdeauna am fost un om de echipa. Intotdeauna, pe unde am lucrat si in tot ce am realizat, nu am facut altceva decat sa sprijin oamenii, sa sprijin cetatenii. Si pot sa va dau foarte multe exemple. Poate cei din Sindicatul Invatamantului din Braila pot spune cu siguranta ca in 2011 cel care a salvat sindicatul brailean am fost eu.

 1. De ce ar trebui să voteze brăilenii cu d-voastră?

Brailenii ar trebui sa voteze cu mine pentru ca sunt, la Camera Deputatilor, singurul candidat care poate sa le ofere cu adevarat ceea ce isi doresc. Un respect pe care l-au primit de fiecare data, fapte care totdeauna au fost adevarate si au reprezentat incununarea promisiunilor, si nu in ultimul rand, un exemplu de moralitate, de respect fata de oameni si cu multe lucruri care din trecut isi pot pune amprenta asupra activitatii mele. Parintii mei au fost is ei invatatori, au invatat mii de copii, au fost respectati, iar eu nu am facut altceva decat sa le urmez exemplul si sa incerc, la nivelul zilei de azi, sa le duc mai departe faclia dorintei de a face educatie, de a face bine oamenilor. Toti brailenii ma cunosc foarte bine si stiu ca sunt o persoana care in momentul in care si-a dat cuvantul, si-la respectat. Iar cuvantul meu fata de braileni este urmatorul: voi fi singurul parlamentar de Braila care cu adevarat se va implica in rezolvarea problemelor brailenilor. Ce reprosez colegilor mei sau altor persoane care au fost deputati sau senatori, faptul ca au venit la 4 ani sa viziteze electoratul si sa le ceara votul. Au venit la 4 ani sa le promita minciuni. Fiecare om doreste ca macar o data, la o saptamana, la o luna, la 2 luni, cineva care are o anumita putere, care poate sa faca ceva, sa vina si sa il intrebe de sanatate. V-as da un simplu exemplu: ce s-ar intampla daca in zilele de joi, vineri, sambata si duminica, atunci cand avem activitate in cabinetele parlamentare, sa ajutam 10 persoane? Ce inseamna asta? Inseamna ca la nivelul unui an am ajuta peste 1000 de persoane. La nivelul a 4 ani de mandat am ajuta 5000 de persoane. Avem oare atunci nevoie sa venim si sa-i mintim pe braileni? Nu! Brailenii cu siguranta vor veni si te vor vota pentru ca ai facut ceva pentru ei. Asta este filozofia mea. Nu filozofia de a sta in parlament si de a te juca cu telefonul sau a dormi intr-o liniste pe care numai tu o stii in mintea ta, sau pur si simplu de a face scandal pentru ca altceva nu poti sa faci. Nu! Oamenii isi doresc lucruri concrete. Isi doresc sa fie ajutati si sprijiniti in problemele lor de zi cu zi. SI mai mult decat atat, atunci cand merg pe strada isi doresc sa se simta respectati, atat din punct de vedere al sigurantei, cat si din punct de vedere a unei vieti cotidiene frumoase, intr-un oras frumos. Si nu numai atat, venind si mergand prin oras, sa se simta cu adevarat ca au siguranta zilei de maine. Acestea sunt cateva lucruri pe care vreau sa le fac la Braila, si cu siguranta le voi face, pentru ca multe dintre ele, la nivelul sistemului educational, le-am realizat, iar dumneavoastra stiti foarte bine acest lucru.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry