În ceea ce privește afirmațiile făcute de reprezentanții Primăriei Brăila și Consiliului Județean Brăila, Asocierea RER demontează cele precizate în declarația domniilor lor, astfel:
- Asocierea RER nu are apartenență politică și nu dorește să fie implicată in lupta politicienilor din campania electorală. Problemele intervenite in situația contractuală dintre Asocierea RER și ADI ECO DUNĂREA BRĂILA datează cu mult înainte de începerea campaniei electorale și au fost aduse la cunoștință atât autorității contractante cât și celorlalte UAT-uri din județul Brăila, prin adrese scrise.
- Asocierea RER NU a șantajat autoritatea contractantă sau pe celelalte autorități publice locale din cadrul ADI ECO DUNĂREA BRĂILA, ci a făcut și a urmat toate demersurile și procedurile legale privind informarea acestora despre problemele contractuale.
- RER NU fuge din oraș după 30 ani de activitate neîntreruptă în Brăila și după o investiție de 8,5 milioane de euro în achiziția a 71 utilaje pentru colectarea deșeurilor municipale, salubrizare stradală, precum și în recipientele necesare pentru prestarea serviciului public de salubrizare. Am depus toate eforturile de-a lungul anului 2023 de a găsi soluții pentru rezolvarea problemelor de ordin financiar și tehnic ce ne-au pus în imposibilitatea de a presta în continuare serviciul de salubrizare, așadar nu am urmărit maximizarea profitului și nici nu am avut intenția de a pleca după un an de contract, ci am urmărit desfășurarea activității de salubrizare în condiții normale.
- După depunerea notificării de reziliere, Asocierea RER nu a fugit din oraș, ci s-a obligat să mențină continuitatea desfășurării serviciului de salubrizare conform prevederilor legale, pe o perioadă de 90 zile.
- Solicitările de modificare a tarifelor sunt legale respectând legislația în vigoare.
- Taxa de salubrizare plătită de persoanele fizice și agenții economici a fost stabilită de către Primăria Brăila și aprobată prin Hotărâre de Consiliu Local (ultima actualizare a fost făcută prin HCL nr. 626/28.11.2023). Așadar, nu Asocierea RER a stabilit taxa și nici cantitățile minime pe care agenții economici trebuie să Ie plătească pentru prestarea serviciului de salubrizare. Mai mult, Asocierea RER încasează de la Primăria Municipiului Brăila pentru prestația de colectare a cantităților confirmate de la agenții economici doar 43% din sumele pe care aceștia Ie achită Primăriei prin taxa locală.
- Cu toate că ADI ECO DUNĂREA BRĂILA nu a aprobat nici măcar actualizarea salariului minim brut pe economie în componența tarifului, Asocierea RER și-a respectat angajații și i-a plătit conform salariului aprobat la nivel de țară, suportând astfel această creştere de aproape 48%.
- Considerăm că refuzul de a aproba la tîmp salariul minim brut pe economie de către ADI ECO DUNĂREA BRĂILA reflectă lipsa de respect față de angajații RER, locuitori ai județului Brăila.
- În concluzie, Asocierea RER a depus toate eforturile pentru a rezolva pe cale amiabilă problemele contractuale și a făcut eforturi suplimentare pentru buna desfășurare a activității ale căror costuri Ie-a suportat în totalitate.
- Le transmitem cetățenilor din județul Brăila că Asocierea RER nu și-a dorit să rezilieze contractul, cu atât mai mult cu cât a făcut investiții de milioane de euro și în contextul în care timp de aproape un an a susținut cheltuieli neactualizate în tarif, înregistrând pierderi de peste 30 de milioane lei.
- Întrucât ne-am lovit de refuzurile repetate ale autorității contractante de a actualiza tarifele astfel încât să ne putem susține activitatea, Asocierea RER a fost nevoită să depună Notificarea de reziliere a contractului.