Varză murată călită. Rețeta este foarte simplă și la îndemâna tuturor

Rețeta de varză murată călită este o rețetă simplă, tradițională, foarte gustoasă și nutritivă. Varza acrită și călită poate fi servită la fel principal sau ca și garnitură.

Una din cele mai nepretențioase și accesibile legume este varza, un aliment sănătos, ușor de preparat, delicios atât în forma crudă cât și în forma conservată. Gustul de varză murată bună și aromată, pe care o punem la conservat în fiecare an în gospodărie, face ca varza să fie unul din alimentele pe care noi, în familie, le consumăm foarte des, de multe ori ca salată dar și la sarmale.

Varza murată este rezultatul unui proces de fermentare de circa 6 – 8 săptămâni, timp în care se țin în saramură. În primele zile, se vântură zeama cu ajutorul unui furtun, pentru a evita tulburarea. La final, va rezulta un aliment în care se păstrează o parte din vitaminele şi antioxidanţii prezenţi în varza proaspătă. Totodată, varza murată conține fermenţi, microelemente, săruri minerale şi enzime apărute în urma murării.  Consumarea ei aduce cu sine protecție naturală antitumorală și este de mare ajutor la digestia proteinelor și grăsimilor.

Ne place foarte mult să preparăm și varză murată călită. Aceasta este o opțiune excelentă atât ca garnitură, dar și ca fel principal mai puțin sofisticat, dar foarte sănătos. Este o mâncare care poate fi preparată cu ce avem la îndemână. Ingredientele și condimentele se găsesc în orice casă, carnea este opțională, o puneți doar dacă doriți, mâncarea iese la fel de bună și fără carne.

Ingredientele pentru varză murată călită:

  • 1 varză murată între 1 – 1,5 kg;
  • 400 de grame de carne afumată, ideali sunt niște cârnați sau șuncă afumată;
  • 1 ceapă mare;
  • 1 gogoșar sau ardei gras roșu sau 1 – 2 linguri pastă de ardei;
  • 2 – 3 roșii mari sau 200 ml. bulion de roșii;
  • 100 ml ulei de floarea soarelui;
  • 100 ml vin alb;
  • 1 lingură boia dulce;
  • 7 – 8 boabe de piper negru;
  • 1 frunză de dafin;
  • 1 linguriță semințe de chimen;
  • 1 linguriță sare.

Mod de preparare varză murată călită:

Înainte de a o prepara, varza murată trebuie desărată. Am pus căpățâna de varză în apă limpede cu o seară înainte iar a doua zi am gustat pentru a vedea dacă încă mai e prea sărată. În cazul că da, sau dacă varza murată nu a fost pusă din timp la desărat și vreți să o faceți mai rapid, tăiați varza fideluță, apoi puneți-o la desărat în 2 l de apa călduță minim 30 de minute. Fiind tăiată mărunt, sarea va ieși mai rapid, după care scurgem varza bine de zeamă înainte de a o pune în oală și a o găti. Dacă varza murată conține prea multă sare și acum, aceasta se poate compensa și înlocuind o parte din varza murată cu varză dulce.

Gătirea verzei călite:

  • se încinge uleiul într-o cratiță largă și se adaugă ceapa tăiată, pe care o călim la foc mic, până când devine sticloasă, fără însă a o lăsa să se rumenească;
  • se adaugă gogoșarul sau ardeiul gras și se călește 3 minute, amestecând des ca să nu se ardă. Se adaugă apoi boiaua de ardei, varza scursă bine de zeamă și cârnații sau șunca afumată;
  • se continuă călirea și amestecarea la foc mic până când varza murată nu mai lasă zeamă. Se adaugă acum o cană de apă fierbinte, frunza de dafin, semințele de chimen și boabele de piper. Se amestecă pentru a se omogeniza bine condimentele și ingredientele;
  • se acoperă oala cu un capac și se fierbe varza înăbușit, timp de 40 – 45 minute, având grijă să se adauge apă fierbinte dacă mai este nevoie;
  • în timp ce varza fierbe pe foc, se aprinde cuptorul și se încinge la 180°C;
  • după ce a trecut timpul de fierbere înăbușită recomandat, se gustă varza și se potrivește gustul de sare. E obligatoriu să se guste înainte. Varza murată, dacă a fost mai sărată, poate să aducă destulă sare în preparat, uneori nu mai este nevoie să se adauge în plus;
  • se adaugă peste varza murată călită roșiile sau bulionul de roșii și un pahar de vin alb sec, dacă decideți să-l folosiți.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry