Program spatial in valoare de 16 miliarde €, pentru promovarea rolului de lider, al UE
Pentru urmatorul buget al UE pe termen lung, aferent perioadei 2021-2027, Comisia propune sa se dedice 16 miliarde euro pentru a ajuta la mentinerea si la stimularea rolului de lider al UE in domeniul spatial.
Propunerea Comisiei va reuni toate activitatile vechi si noi din domeniul spatiului sub umbrela unui singur program. Noul program spatial va asigura mentinerea infrastructurii si a serviciilor existente, precum si introducerea mai multor aspecte noi:
- Stimularea unei industrii spatiale puternice si inovatoare: Noul program spatial va imbunatati accesul la finantarea de risc pentru intreprinderile nou-infiintate din domeniul spatiului. In acelasi timp, Comisia va analiza posibilitatea crearii unui instrument de capital dedicat prin programul InvestEU. Noul program spatial va crea parteneriate pentru inovare, in vederea dezvoltarii si achizitionarii de produse si de servicii inovatoare, va facilita accesul la instalatii de testare si de prelucrare pentru intreprinderile nou-infiintate si va promova certificarea si standardizarea. Programul va fi implementat impreuna cu programul Orizont Europa, pentru a asigura colaborarea dintre cercetarea din domeniul spatiului si actiunile inovatoare.
- Mentinerea unui acces la spatiu autonom, fiabil si eficient din punctul de vedere al costurilor pentru UE: Autonomia strategica a Europei este deosebit de importanta in ceea ce priveste infrastructura si tehnologiile critice, precum si securitatea si apararea. Avand in vedere faptul ca UE este cel mai mare client institutional, Comisia va agrega cererea UE de servicii de lansare, asigurand finantarea si sprijinind utilizarea tehnologiilor inovatoare, cum ar fi lansatoarele reutilizabile de vehicule spatiale, si va contribui la adaptarea infrastructurii terestre necesare.
- Un sistem de guvernanta unificat si simplificat: UE va asigura faptul ca marirea investitiilor financiare este sprijinita de un proces decizional eficient, astfel incat toate activitatile spatiale ale UE sa se desfasoare la timp si cu respectarea bugetului. Comisia va fi in continuare responsabila cu gestionarea programului in ansamblu. Data fiind vasta sa experienta, Agentia Spatiala Europeana (ESA), care este o agentie interguvernamentala, va ramane un partener de baza pentru implementarea tehnica si operationala a programului spatial al UE. Agentia pentru Sistemul Global de Navigatie prin Satelit European, care urmeaza sa fie redenumita „Agentia UE pentru Programul spatial”, va sprijini tot mai mult exploatarea si adoptarea de catre piata a activitatilor spatiale ale UE si va avea un rol sporit in asigurarea securitatii tuturor componentelor programului.
Un acord rapid asupra intregului buget pe termen lung al UE si asupra propunerilor sale sectoriale este esential pentru a asigura faptul ca fondurile UE incep sa dea rezultate cat mai curand posibil. Intarzieri precum cele de la inceputul actualei perioade bugetare 2014-2020 ar insemna ca investitiile in activitatile spatiale ale UE – Galileo, EGNOS si Copernicus – ar fi puse in pericol si ca noile servicii ar fi intarziate. Investitiile in programe spatiale se intind pe decenii, implica riscuri majore si necesita ca deciziile privind gestionarea programelor sa fie planificate cu mult timp inainte.