- Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România este finanţat în principal de către Ministerul Sănătăţii, de la bugetul de stat.
- Suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, stipulează legea.
Actul normativ prevede că toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, cum sunt: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.
Președintele Partidului Forța Dreptei Brăila, dr. Antoneta Ioniță, a declarat că are unele rețineri cu privire la implementarea acestui plan național, pornind de la lipsa medicamentelor de bază din farmacii și accesul pacienților la un minim de tratament.
“Am asistat cu toții la o festivitate cu mare fast, promulgarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului de către Președintele României.
Ca medic care mă confrunt aproape zilnic cu pacienți diagnosticați cu cancer și cu familiile acestora, știu că lupta pe care aceștia o duc cu boala nu este una ușoară. Din momentul diagnosticării, viața acestora nu mai este ce a fost: începe o luptă cu un sistem sanitar în care ne confruntăm cu lipsa specialiștilor în teritoriu, cu lipsa dotărilor cu aparatură de înaltă performanță ( Computer Tomograf, RMN, aparate de radioterapie), cu lipsa medicamentelor oncologice, cu paturi insuficiente pe secții, cu internări repetate în spitale care se confruntă cu infecții nosocomiale neraportate de frica autorităților…
Nu neg importanța acestui Plan Național, însă, în acest moment, nu îmi vine în minte decât lansarea Programului “România Educată “, care iată, într-un final s-a transformat în “România Eșuată”.
Paradoxul îl constituie faptul că în acest moment lipsesc din farmacii foarte multe medicamente esențiale, începând de la antibioticele uzuale, medicamentele cardiovasculare, inclusiv medicamentele oncologice.
Așa că, permiteți-mi să mă abțin de la a mă bucura prea tare de evenimentul anunțat cu surle și trâmbițe, pentru că istoria dezamăgirilor este mai vie, mai prezentă, decât istoria promisiunilor realizate.
Sper ca în următorii ani, vina pentru eșecul și neimplementarea acestui Program Național să nu o poarte medicii de familie, cei care sunt în prima linie a sistemului sanitar, cei care sunt alături de pacienți și aparținătorii lor încă din prima zi de viață, tocmai aceia care întotdeauna sunt găsiți țapi ispășitori atunci când ceva nu funcționează într-un sistem bolnav”, a transmis președintele Partidului Forța Dreptei Brăila, Antoneta Ioniță.
Actul normativ mai prevede că Ministerul Finanţelor creează şi finanţează un fond de inovaţie în sănătate prin bugetul Ministerului Sănătăţii.
Îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.