Adin Boboc l-a dat de gol pe Chiriță: ”Asta înseamnă să semnezi ca primarul și să realizezi, la câteva zile distanță, că nu știi ce ai semnat!”

În urmă cu două zile, subprefectul Adin Boboc a transmis un comunicat de presă prin care a criticat activitatea primarului orașului Ianca, Fănel Chiriță. La acea dată Boboc vorbea și despre faptul că Ianca nu a depus niciun proiect pe PNI Anghel Saligny, ceea ce nu este în totalitate adevărat.

Orașul Ianca are depuse două proiecte pentru extindere rețelei de gaze naturale. E drept că proiectele nu au fost depuse de la început la Ministerul Dezvoltării, ele fiind preluate ulterior de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin OUG nr. 40/06.04.2022, care prevede dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale din 165 unități administrativ-teritoriale. Județul Brăila are 44 de proiecte care au fost transferate.

”Unităţile şcolare din oraşul Ianca şi din localităţile Plopu, Oprişeneşti, Perişoru şi Târlele Filiului au demarat procedurile de achiziţie de lemne de foc pentru încălzirea de peste iarnă. În total, ar fi vorba despre aproximativ 60 mc de lemne de foc, pe care unităţile şcolare sunt nevoite să le cumpere la prețul pieței de aproximativ 600 lei mc. Spun “sunt nevoite”, pentru că, dacă primarul Chiriţă ar fi fost preocupat de cheltuirea eficientă a banului public, lemnele ar fi putut fi cumpărate cel puţin la jumătate de preţ.

Primăria Ianca deţine 120 ha pădure, de unde, anual, vinde lemne de foc. Preţul de vânzare pentru categoria “lemn de foc fasonat”, aprobat în şedinţa Consiliului Local din 31 martie 2022, este de 240 lei mc.

Practic, avem următoarea situaţie absurdă: şcoala cumpără lemne de foc la prețul de aproximativ 600 lei mc, iar Primăria Ianca vinde lemne de foc cu 240 lei mc! În loc să vândă cu prioritate şcolilor cei 60 mc de lemne de foc la jumătate din preţul pieţei, aşa cum ar fi fost normal, Primăria Ianca tratează cu dezinteres acest subiect şi lasă unităţile şcolare să se descurce fiecare pe cont propriu.

Un calcul simplu arată că, în loc să fie cheltuiţi 40 mii lei din bugetul şcolii, bani care provin tot din bugetul oraşului Ianca, s-ar cheltui 15 mii lei, maxim 20 mii lei, cu tot cu transport. Ca să nu mai spun că Primăria are utilaje şi poate asigura transportul lemnelor, iar angajaţii Direcţiei Serviciilor Publice pot ajuta la încărcarea/descărcarea lor.

Practic, s-ar economisi jumătate din sumă, iar restul banilor ar putea fi folosiţi pentru dotări şi cheltuieli de igienizare necesare începerii noului an şcolar. Şi aşa unele unităţi şcolare sunt cu vistieria goală la acest moment şi au nevoie de suplimentarea bugetelor”, spunea Adin Boboc marți, 26 iulie, într-un comunicat de presă.

A urmat declarația primarului Fănel Chiriță, care a dorit să-i dea un drept la replică subprefectului: ”Pe această cale vreau să clarific faptul că școala nu a făcut nicio solicitare pentru a primi ajutor, pentru încălzire, pe perioada iernii. Nici în anii precedenți nu am avut astfel de probleme, dânșii au reușit să gestioneze aceste costuri din fondurile proprii. Dacă pe viitor vom primi solicitări din partea unităților de învățământ vom discuta în Consiliul Local și vom găsi soluții pentru a-i ajuta”.

Declarația primarului orașului Ianca este contrazisă de un document postat de subprefectul Adin Boboc, pe Facebook. Astfel, la începutul lunii iulie, conducerea Liceului Teoretic ”Constantin Anghelescu” a făcut o solicitare către CL Ianca, adresată primarului Fănel Chiriță, prin care se cerea suplimentarea bugetului pentru anumite cheltuieli, printre care și costurile legate de încălzire.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry