Antoneta Ioniță, atac la șeful CJ: ”Finanțarea spitalelor prin intermediul consiliilor județene duce la o politizare excesivă a managementului sanitar”

Antoneta Ioniță, atac la șeful CJ: ”Finanțarea spitalelor prin intermediul consiliilor județene duce la o politizare excesivă a managementului sanitar”

 

 

Problemele cu care se confruntă pacienții și personalul medical din județul Brăila au ajuns în atenția Parlamentului României, prin intermediul unei declarații susținute de deputatul PNL Antoneta Ioniță. Parlamentarii au aflat că în Spitalul Județean Brăila au existat, nu de puține ori, sincope în aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare, unele dintre ele, de importanță vitală.

Criza din spitalele brăilene a atins din nou dimensiuni pe care nu le mai credeam posibile. Nu trebuie să fii economist să înțelegi că vorbim despre o  subfinanțare a sistemului, în condițiile în care 80% din buget reprezintă salariile personalului medical. În plus, finanțarea spitalelor prin intermediul consiliilor județene duce la o politizare excesivă a managementului sanitar și la situații de-a dreptul grotești. Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, care a deținut pasager o funcție de conducere chiar în Ministerul Sănătății și se presupune că ar trebui să cunoască problemele sistemului, îi ceartă public pe șefii de secție, pentru criza din spitale. Nu pe managerii care gestionează prost fondurile, dacă acestea au fost cumva alocate”, declară deputatul Antoneta Ioniță.

Parlamentarul brăilean consideră că, în loc de consultații, medicii și asistentele dau acum explicații. Le explică pacienților de ce trebuie să-și aducă de acasă medicamente, mâncare și pijamale. Iar cei care ar trebui, de fapt, să dea explicații pentru situația critică a spitalelor aruncă pe umerii medicilor vina pentru crizele care se țin lanț în sistem.

Din păcate, în An Centenar, constatăm că România ocupă, pentru al doilea an consecutiv, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate, cu un sistem medical mai slab decât Bulgaria sau Albania. Suntem pe ultimul loc la drepturile și informarea pacienților, la timpii de așteptare pentru consultații și tratament, la rezultatele tratamentelor, la gama de servicii oferite, la prevenție și farmaceutice. În aceste condiții, la Brăila și oriunde în România, calitatea în sănătate rămâne o poveste pe care actualii guvernanți o spun pe la emisiunile de televiziune. În realitate, în sistemul sanitar românesc este criză, subfinanțare și dispreț față de pacienți!”, constată deputatul PNL Antoneta Ioniță.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry