Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Deputatul Nicu Niță: ”Guvernul este ocupat cu alegerile din PNL, nu are timp de fermieri!”

Deputatul PSD Nicu Niță a tras un semnal de alarmă cu privire la focarele de Pesta Porcină Africană, care se înmulțesc de la o săptămână la alta, fără ca executivul să ia vreo măsură concretă pentru limitarea cazurilor.

Aproape 100 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână, în 19 judeţe. Mai mult de jumătate dintre noile focare de PPA sunt în sudul ţării. La Brăila sunt înregistrate trei focare.

”La momentul actual nu avem nicio poziție clară a ministrului Agriculturii, sau din partea Guvernului, cu privire la limitarea răspândirii Pestei Porcine. Guvernul este ocupat cu alegerile din PNL, nu are timp de fermieri. O să ajungem în situația în care aceste focare vor scăpa de sub control și atunci vom recurge iar la limitarea transportului, la filtre între localități și mai rău, la sacrificarea animalelor din gospodăriile afectate. Mai sunt patru luni până la Crăciun iar în România sunt, la momentul actual, 476 de focare active”, a declarat deputatul Nicu Niță.

Potrivit datelor ANSVSA, la data de 19 august 2021 erau active 476 de focare pestă porcină africană (PPA), din care 6 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 62.516 porcine (animale afectate din focarele active).

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry