Camera Deputaților dezbate și votează într-o ședință online legile PSD! Meiroșu: ”Greul economic urmează!”

Camera Deputaților dezbate și votează într-o ședință online legile PSD! Meiroșu: ”Greul economic urmează!”

 

 

Camera Deputaților dezbate și votează într-o ședință online legile PSD. Plafonarea prețurilor, amânarea ratelor și facilități fiscale. Şedinţa se desfăşoară după o procedură specială stabilită de Biroul permanent. Deputaţii vor fi apelaţi nominal prin telefon pentru votul final, dar şi pentru dezbaterile din plen.

Azi votăm la Camera Deputaților legile privind amânarea ratelor la bănci, a taxelor și contribuțiilor pentru firmele afectate de criză, a plății utilităților pentru persoanele fizice.

Urmează la votul! Greul economic urmează, însă aceste măsuri trebuie să ne ajute să depășim momentul dificil! Trebuie să ne concentrăm pe măsuri care să sprijine economia”, a declarat deputatul PSD Emilia Meiroșu.

Proiectul PSD prevede amânarea ratelor la bancă până la finalul anului (în varianta inițială a proiectului termenul maxim era septembrie 2020) fără niciun cost suplimentar și fără ca să faci dovada că ai fost afectat de criză. Amânarea poate fi solicitată și de firmele aflate în insolvență și de persoanele care au restanțe. Sunt eligibili să solicite amânarea și debitorii care se află în procedură de executare silită.

Proiectul de lege prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care amânarea de la plata CAS și CASS pentru firmele afectate de criza şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni. De asmenea, la cererea beneficiarului, persoane fizice şi operatori economici, se amână la plată, pentru o perioada de trei luni, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru toţi beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României.

Proiectul prevede plafonarea preţului medicamentelor şi al alimentelor de strictă necesitate. Legea se aplică pe întreaga perioadă a decretării stării de urgenţă, cât şi 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susține că plafonarea prețurilor nu este o soluție pentru că ar putea duce la o problemă de aprovizionare.

Un alt proiect dezbătut și votat vineri este cel care prevede scutiri de la plata chiriilor pentru spațiile unde nu se mai desfășoară activități pe durata stării de urgență. Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

 

PNL anunță ca va contesta legile la CCR

 

Liberalii au avertizat că cele două inițiative legislative vor avea efecte dezastruoase pentru economie și au anunțat că le vor ataca la Curtea Constituțională. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a acuzat „populismul și iresponsabilitatea” inițiatorilor și promotorilor celor două acte normative, avertizând asupra declanșării unei economice, „care va genera aruncarea economiei în prăpastie și va genera pierderea a sute de mii de locuri de muncă”.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry