Alexandru Marian Popescu are 42 de ani, este de profesie economist și a intrat în cursa electorală pentru Primăria comunei Cazasu cu speranța că experiența lui profesională va ajuta la dezvoltarea localității. Popescu este unul dintre puținii candidați, aflați la început de drum politic, care vine în fața electoratului cu un plan de administrație foarte bine pus la punct.
Pe lângă proiectele îndrăznețe, dar realizabile, cu care Popescu vine în fața electoratului, candidatul precizează inclusiv sursa de finanțare pentru implementare lor.
Este timpul ca și comuna Cazasu, care se află la doar o aruncătură de băț de Brăila, să-și valorifice potențialul pe care îl are și să ofere cetățenilor un standard de viață ridicat.
Proiectele pe care le propun pe educație sunt proiecte pe care locuitorii comunei și le doresc având în vedere că în ultimii ani nu s-a mai realizat nicio investiție în singura unitate școlară care ne-a mai rămas, iar împreună sunt convins că le putem implementa cu succes.
Prioritatea noastră este de a crește gradul de atragere în școală a copiilor din localitate și de a combate abandonul școlar prin integrarea programelor prezentate, cât și a noilor tehnologii în procesul educațional, astfel că îmi voi concentra atenția pe următoarele direcții de acțiune:
I. Implementarea unui program educațional modern, pe care l-am intitulat ”Readucem copiii în comuna noastră. Creștem stima Școlii Gimnaziale Cazasu”
Proiectul nostru oferă copiilor programe educative, asistenţă socio-pedagogică şi activităţi recreative.
Este un proiect foarte bun, unic la nivelul județului Brăila, care va debuta încă de la cele mai fragede vârste pentru copii și se va derula pe următoarele etape:
1. Consiliere maternală pentru toate mămicile cu copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 1,5 ani.
2. Un program de pregătire a copilului pentru integrarea în sistemul de învățământ: creșă și grădiniță.
3. Integrarea în sistemul educațional: grădiniță – clasa pregătitoare – clasa a I-a a unor metode de predare interactive bazate pe o curriculă digitală în care vom utiliza tehnologii de ultimă oră.
Clasele respective vor fi dotate cu display-uri interactive și laptop-uri.
Beneficiarii proiectului: copiii locuitorilor din comuna Cazasu.
Sursa de finanțare: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) – Programul Educație și Ocupare, bugetul local.
II. Implementarea proiectului educațional ”Școală după școală” (SDS)
Obiectivul general al programului:
Prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, creșterea performanțelor școlare, învățarea remedială, accelerarea învățării prin activități educative, recreative și de timp liber, dezvoltarea personală și integrarea socială, precum și menținerea elevilor într-un spațiu securizat, ca alternativă la petrecerea timpului liber în medii cu potențial de dezvoltare a unui comportament deviant.
Sursa de finanțare: Programul Educație și Ocupare gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin Organismul intermediar regional pentru Programe europene capital uman (OIR PECU); Bugetul de stat – Programul Național ”Școală după școală”.
III. Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale Cazasu
Sursa de finanțare: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) – Programul va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15 – Educație.
IV. Includerea Școlii Gimnaziale Cazasu în Programul Național ”Masă Sănătoasă”
Elevii vor primi o masă caldă în regim catering sau, după caz, un pachet alimentar.
Sursa de finanțare: bugetul de stat.
V. Eficientizare și independență energetică pentru școală și grădiniță
Sursa de finanțare: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) – Programul Operațional Regional (POR), P.N.R.R.
VI. În mandatul meu, toți elevii vor primi GRATIS în prima zi de școală ghiozdane cu rechizite pentru noul an școlar, iar spațiile vor fi igienizate și pregătite pentru cursuri la cel mai înalt nivel
Sursa de finanțare: Programul Educație și Ocupare gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) prin Organismul intermediar regional pentru Programe europene capital uman (OIR PECU)
Am învățat în Școala Gimnazială Cazasu, instituție în care m-am format ca om cu sprijinul unor cadre didactice demne de respect, alături de mulți alții dintre voi. Școala de la țară și implicit educația copiilor trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, dacă nu vrem ca în câteva zeci de ani să avem majoritatea satelor pustii