Creștere uriașă a prețurilor la îngrășăminte! Deputatul Popa trage un semnal de alarmă: ”Costurile la hectare vor fi aproape dublate, iar aceste costuri se vor regăsi în pâinea fiecărui român!”

Creşterea preţurilor la îngrăşămintele chimice – o piaţă din ce în ce mai volatilă, tot mai dificil de gestionat – obligă cultivatorii să modifice programele de fertilizare. Nu puţini sunt fermierii care nu au apucat să-și achiziționeze din timp îngrășămintele, cu risc major să nu fertilizeze culturilor cu cantităţile necesare unei creşteri şi dezvoltări optime a plantelor de cultură.

”Agricultorii români sunt foarte îngrijorați de creșterea explozivă a prețului îngrășămintelor chimice. Anul trecut, pe timpul ăsta, îngrășămintele cu azot, spre exemplu, costau undeva la 1100 lei/ tonă, iar azi au ajuns la circa 4400 lei/ tonă.

Dacă Ministerul Agriculturii nu va interveni urgent printr-o  măsură concretă agricultorii vor avea o mare problemă, costurile la hectare vor fi aproape dublate, iar aceste costuri se vor regăsi în pâinea fiecărui român.

În calitate de deputat intenționez să-i trimit o adresă oficială domnului ministru al Agriculturii, social-democratul Adrian Ionuț Chesnoiu, pentru a-i atrage atenția asupra acestui subiect și a-i solicita să se implice pentru găsirea unei soluții urgente”, spune președintele PNL, deputatul Alexandru Popa.

Creşterea preţurilor la îngrăşăminte riscă să majoreze costurile la materii prime agricole şi ar putea să stimuleze şi mai mult o tendinţă globală privind inflaţia produselor alimentare.

Amoniul, de exemplu, este utilizat pentru producţia de îngrăşăminte pe bază de azot, care au înregistrat deja o creştere a preţurilor pe măsură ce producătorii se confruntă cu o creştere dramatică a costului la gazele naturale.

”Creșterea alarmantă a prețului îngrășămintelor afectează toți fermierii români, iar eu vin dintre ei, le cunosc situația, m-am angajat să le apăr interesele ca parlamentar și nu vreau să-i dezamăgesc. Dacă ministrul Agriculturii era un liberal cu siguranță mergeam și făceam lobby la el, dar deocamdată ministrul Agriculturii este de la PSD.

Văd că unii parlamentari se tot laudă cu ce a făcut PSD în agricultură, de parcă ar fi moșia PSD-ului. În acest caz, poate ne spun și ce a făcut PSD în problema prețului îngrășămintelor, în loc să vină cu tot felul de declarații populiste.

Să lase partea de propagandă politică pentru mai târziu, să găsească mai întâi o rezolvare în problema îngrășămintelor, fiindcă perioada de fertilizat începe în curând.

Le cer public parlamentarilor PSD de Brăila și de asemenea, colegilor mei social-democrați din Comisia de Agricultură să facă lobby la domnul ministru Chesnoiu, ca să se ia măsuri urgente. Și aștept să ne anunțe public ce au făcut concret în acest sens. Pentru că pe noi toți, fermieri sau nu, ne interesează prețul pâinii”, a transmis președintele PNL, deputatul Alexandru Popa.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry