Deputatul Alexandru Popa: ”Cel mai probabil, taxa de solidaritate nu va fi introdusă!”

Cerința unei astfel de taxe, denumită tot “de solidaritate”, a mai apărut în 2017, în guvernarea PSD-ALDE, când ministrul de Finanţe de atunci, Ionuţ Mişa, avansa o taxă de 2%, dar la fondul de salarii. Ulterior, taxa proiectată a fost tăiată la 0,25%, prin intervenţia premierului Mihai Tudose, după care nu s-a mai vorbit decât de o contribuţie asigurătoare pentru muncă, de 2,25.

Ideea de a transfera presiunea bugetară către mediul privat peste noapte, fără consultări prealabile s-a dovedit de fiecare dată contraproductivă. Aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, măsurile luate peste noapte au dus pe termen mediu la pierderi la bugetul de stat, contrar calculelor pe hârtie care arătau creşteri de venituri.

”PNL a înregistrat o victorie de etapă prin faptul că, cel mai probabil, taxa de solidaritate nu va fi introdusă.

PNL a exprimat o poziție foarte clară: nu este normal să penalizăm companiile care au plătit taxe în avans în perioada stării de urgență, ajutând bugetul. În plus, premierul a anunțat că în 2022 nu se vor introduce taxe noi.

PNL susține mediul de afaceri și investițiile și nu va fi de acord cu introducerea unor taxe noi, cum ar fi taxa de solidaritate, despre care s-a discutat foarte mult în spațiul public în ultimele zile.

După negocierile de ieri din coaliție, este foarte posibil ca această taxă să nu mai fie instituită. PNL a insistat și dat toate argumentele economice care susțin ideea că această taxă de 1% nu se justifică.

PNL nu susține creșteri de taxe sau taxe noi, iar partidul nostru nu își poate trăda electoratul și rămâne fidel principiilor liberale: susține mediul de afaceri și investițiile autohtone și străine

În plus, dacă „penalizăm” prin fel de fel de taxe companiile care investesc în România, riscăm să constatăm că acestea pleacă din țară.

PNL este întotdeauna atent la semnalele care vin dinspre mediul de afaceri, iar Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a solicitat Guvernului Ciucă să nu introducă suprataxa de 1% din cifra de afaceri, firmele respective atrăgând atenția că au venit în sprijinul României, plătind în avans taxe și impozite.

Guvernările PNL au dovedit că doar prin investiții putem avea o creștere economică; după ce am scos taxele și supraaccizele introduse în perioada 2017-2019, s-a văzut că s-au încasat  mai mulți bani la buget”, a declarat președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa.

„Taxa de solidaritate”, gândită de noii guvernanţi pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi, dacă va fi şi introdusă, în peste 330 de companii.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry