Deputatul Alexandru Popa: ”Le recomand fermierilor din județul Brăila să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii!”

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat convenții pentru finanțarea capitalului de lucru cu instituții bancare și nebancare.

Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează sa acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA. La solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2021 solicitând sprijin pentru schema de plată unică. Valoarea creditului va fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA. Le recomand fermierilor din județul Brăila să acorde o atenție sporită soluțiilor de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare și să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii”,

a declarat deputatul PNL, Alexandru Popa.

De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat că 1 miliard de lei din plafonul de garanții de 15 miliarde lei este destinat finanțării Agro IMM Invest. Acesta reprezintă un subprogram destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar”,

a adăugat deputatul liberal.

Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry