Liberalii ameninta cu un referendum civil

Liberalii ameninta cu un referendum civil

 

Pentru un referendum local consultativ privind problemele de interes deosebit, potrivit art. 13, alineat 1 din Legea referendumului nr. 3/2000, ”’populatia poate fi consultata prin referendum cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate”.

Cei care propun anumite probleme ca fiind de “interes local deosebit” sunt primarul, presedintele consiliului judetean sau a o treime din numarul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeteni.

Pentru ca liberalii in Braila nu au o majoritate a voturilor in Consiliul Local sau in Consiliul Judetean, acestia au declarat ca vor recurge in cele din urma la un referendum “obligatoriu”, civil.

“Vom organiza un referendum la initiativa cetateneasca. 25% din populatia cu drept de vot, inscrisa pe listele electorale, a municipiului Braila poate initia referendum pentru eliminarea apei de ploaie, demiterea primarului si dizolvarea Consiliului Local Municipal. Asta pentru ca primarul sprijina in continuare mentinerea acestui tarif”, a declarat presedintele PNL, Alexandru Danaila.

 

 

Potrivit art. 55, alineat 3 din Legea 215/2003, referendumul pentru dizolvarea consiliilor locale se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.

Referendumul local este organizat de catre o comisie numita prin ordin al prefectului, compusa dintr-un reprezentant al prefectului, cate un reprezentant al primarului, al consiliului local si al consiliului judetean si un judecator de la judecatoria in a carei jurisdictie se afla unitatea administrativ-teritoriala in cauza. Secretarul comisiei este asigurat de institutia prefectului.

“Referendumul pe care il vom incepe va crea asa o stare de discomfort si mai mare pentru dumnealor. Pentru ca nu uitati, ca in prima faza nu concepeau ideea de micsorare a taxei, de eliminare nici atat. Ideea de a se modifica taxa pe apa de ploaie sau de salubritate era un vis. Iar acum, dupa ce au vazut strangerea de semnaturi, dupa ce au vazut impactul pe care il au asupra populatiei, au gasit o masura cumva sa mai micsoreze, sa mai carpeasca pe ici, pe colo. Taxa pe apa de ploaie se poate elimina. Si lucrurile astea vor fi duse la indeplinire prin vointa si prin puterea cetateanului de rand care, strans intr-un mod comun, veti vedea ca va avea un efect dorit de catre cetateni si nu de catre administratia locala”, a declarat presedintele Organizatiei Municipale a PNL, Adrian Tabarac.

In acest caz, referendumul este valabil daca s-au prezentat la urne cel putin jumatate plus unu din numarul total al locuitorilor cu drept de vot. Pentru ca dizolvarea consiliului local sa fie aprobata, trebuie sa se pronunte in acest sens cel putin jumatate plus unu, din numarul total al voturilor valabil exprimate.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry