
Consilierii locali și județeni ai PNL cer să fie primiți în Consiliile de Adrministrație și în Adunările Generale ale Acționarilor ale societăților subordonate Consiliului Local și Consiliului Județean.
Discuția a pornit de la solicitarea consilierului liberal Alexandru Bucălău, care i-a cerut președintelui CJ să respecte o Ordonanță de Urgență care spune că numirea consilierilor locali în AGA și CA în societățile comerciale se face ținând cont de respectarea regimului incompatibilităților aplicabil și a configurației politice de la ultimele alegeri locale.
La Consiliul Județean, funcțiile în Consiliile de Administrație au fost votate în 27 octombrie 2020. Fiecare partid din CJ a făcut propuneri, inclusiv PNL, după care nominalizările au fost supuse la vot secret. PSD și-a adjudecat aproape toate funcțiile, având majoritate în Consiliul Județean.
PNL a rămas cu Căpățînă Marian supleant în C.A al Spitalului Județean de Urgență Brăila, după ce Pricop Cristian Florin, ales titular, și-a dat demisia.
”În momentul în care au fost adoptate aceste hotărâri aveați prefectură, aveați prefect, asumat/neasumat politic, era acolo, juca în filmul ăla. De ce nu ați atacat proiectele de hotărâre? Erau foștii dumneavoastră colegi care acum sunt pe la București”,
a spus președintele Consiliului Județean.
Consilierul județean Alexandru Bucălău a întrebat de ce nu se respectă acum Ordonanța de Urgență, întrebare la care a răspuns secretarul Consiliului Județean, Priceputu Dumitrel: ”Toate hotărârile au fost adoptate pe baza rezultatului votului secret și a propunerilor venite din partea grupurilor de consilieri ale partidelor componente, ale Consiliului Județean. Acesta a fost rezultatul votului secret, care a fost respectat”.
Liderul grupului consilierilor liberali, Marian Căpățînă, a intervenit în discuție și a atras atenția asupra faptului că o treime din brăileni nu sunt reprezentați în aceste consilii.
”Toate deciziile legate de Consiliile de Adiministrație s-au luat la propunere, în plenul consiliului, prin vot secret și sunt cu totul legale dar gândiți-vă că aproximativ o treime din județul Brăila nu a votat cu PSD-ul. Până la urma urmei PSD-ul poate să decidă să conducă tot și să-și asume absolut tot. Dar gândiți-vă totuși la aspectul ăsta, o treime din județul ăsta a avut o altă opțiune și eu cred că ar trebui, ca o chestiune de fairplay, avut în vedere și acest aspect”,
a declarat consilierul liberal Marian Căpățână.
Răspunsul președintelui Consiliului Județean a venit în contextul politic național, unde PNL-ul nu a dat dovadă de fairplay, când PSD a câștigat alegerile parlamentare, la nivel național, și cu toate astea coaliția de guvernare s-a instalat atât pe Guvern cât și pe Parlament.
”La Brăila o să avem o condiție de fairplay, dar eu vă readuc aminte că, la nivel național, Partidul Social Democrat a câștigat alegerile, era o condiție de fairplay să avem Guvernul și Parlamentul numai că s-au stabilit altele”,
a declarat președintele Iulian Chiriac.