Mihai Tudose: ”Concluzia e simplă – ne trebuie un ministru al Sănătății! România nu are, la ora actuală, un responsabil pentru cel mai important minister în pandemie…”

Europarlamentarul Mihai Tudose a atras atenția asupra problemelor din sănătate, întreținute și de lipsa de reacție a ministrului Vlad Vasile Voiculescu. În condițiile expuse mai jos de către fostul prim ministru al României, se pare că Ministerul Sănătății duce lipsa unui reprezentant care să facă față pandemiei de coronavirus.

”România nevaccinată: trei probleme grave!

1. România a administrat numai 2,1 milioane vaccinuri din cele 3 milioane de doze primite. S-au injectat jumătate din cantitatea de vaccin Moderna ce ne-a fost distribuită și o treime din dozele de AstraZeneca. Așa am ajuns să fim pe locul 15 în UE, ca procent din populația adultă care a primit cel puțin o doză de vaccin, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Teste nu, vaccinuri nu, locuri noi la ATI nu: concluzia e simplă – ne trebuie un ministru al Sănătății. Că România nu are, la ora actuală, un responsabil pentru cel mai important minister în pandemie…

2. Grupul operativ pentru extinderea producției de vaccinuri, creat de Comisia Europeană, a identificat 49 de unități în țările UE, ce vor fi implicate în producția de vaccinuri: 22 de centre care produc deja sau pot începe producția de ingrediente active, 22 de unități pentru umplere și ambalare și 5 locații unde se poate derula întregul proces de producție și împachetare.

Statele membre au fost invitate să identifice și să comunice dacă au și alte locații, în afara acestor centre. Ce a zis România? Nimic…. Ce să zică, dacă nu are ministru al Sănătății…

3. UE a exportat până acum 41,5 milioane de doze de vaccin către 33 de țări ale lumii. S-au aprobat 314 din cele 322 de cereri de export depuse, una a fost respinsă și alte 7 sunt în așteptare. Despre ce control al exporturilor, promis de Comisia Europeană, poate fi vorba în aceste condiții? Asta, în timp ce au fost distribuite statelor membre ale Uniunii numai 70 de milioane de doze de vaccin…”, a declarat vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose.

În contextul în care statele membre UE au fost invitate de Comisia Europeană să identifice şi să comunice dacă au unităţi ce vor putea fi implicate în producţia de vaccinuri, România nu a avut niciun cuvânt de spus. Astfel, Tudose susţine că „ne trebuie un ministru al Sănătăţii”.

De ce pleacă la export vaccinurile din UE, în timp ce companiile producătoare nu-și onorează angajamentele? De la Ministerul român al Sănătății sigur nu a întrebat nimeni. Că nu e titular pe funcție…

Dacă ar fi, după trei luni, tot s-ar vedea ceva în urma lui… Ceva bun…. că tâmpenii vedem zilnic!”, a adăugat europarlamentarul Mihai Tudose.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry