România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Suma prezentată de președintele Klaus Iohannis este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro).
Liberalii s-au grăbit însă în declarații sugerând că PSD ar trebui să ”ia notițe”, cu toate că nu avem nicio garanție că aceste fonduri vor fi accesate, în totalitate, prin proiecte.
Fostul premier Mihai Tudose atrage atenția asupra faptului că guvernanții nu mai au capacitatea de a atrage fonduri europene, motiv pentru care propune un plan de reașezare instituțională, pentru a spori capacitatea de absorbție a fondurilor.
”Proiecte, nu gargară! 80 de miliarde de euro sunt mult sau puțin? Asta-i discuția la noi, de ieri încoace.
Pentru unii ar fi o ”sumă impresionantă”, care ne va rezolva toate întârzierile acumulate în zeci de ani, ”mulţumită eforturilor deosebite“ depuse de ”guvernul meu”.
Pentru alții e un fals succes, considerând că suma e mică, că meritam mai mult..
Din păcate, problema e mult mai gravă decât aceste scremeri pentru micul ecran. Știm cu toții, alegători și politicieni, care-i adevărul, dar fugim de el, că ne doare al naibii.
România nu prea pare a avea capacitatea de a lua banii europeni. Ăsta e nivelul guvernanților de azi. Aceste sume, împrumuturi sau sume nerambursabile, se pot lua doar pe proiecte! Nu pe ,,intenții” declarate… Se va da mârțoaga peste cap și va mânca de mâine jăratic? Să fim serioși! După cum stăm azi, dacă accesăm jumătate din cele 80 de miliarde, înseamnă că l-am prins pe Dumnezeu de picior.
Iată de ce cred că ne trebuie rapid un plan guvernamental de reașezare instituțională pentru a spori capacitatea de absorbție a fondurilor europene și un plan pentru accesarea acestor bani. Proiectele europene înseamnă muncă, viziune, consens! Nu gargară și proiecții de cai verzi (galbeni) pe pereți…”, spune europarlamentarul Mihai Tudose.