Dacă în 2016 nu au câștigat cu Boboc, în 2020 PNL a pierdut și ceea ce avea. În total 7 comune au ieșit de sub guvernarea liberală locală. Dintre acestea, șase comune au fost revendicate de PSD, iar în cazul Măxineniului, viceprimarul Ionuț Postolache, fost liberal, trecut la USR, a câștigat practic comuna prin forțe proprii.
Revenind la PNL, liberalii care au intrat în lupta electorală refuză să-și asume răspunderea pentru acest eșec. Și aici nu ne referim la președintele partidului, care așa cum a acceptat o candidatură impusă de la centru, în același mod, onorabil, și-a prezentat și demisia. Ne referim la candidatul PNL la președinția Consiliului Județean, același care a pierdut alegerile și în 2016, în fața primarului Marian Dragomir.
Despre ce au înțeles liberalii că trebuie făcut, mai departe, ne vorbește chiar Alexandru Dănăilă, în ultima sa conferință, la conducerea PNL Brăila:
”Important este să învățăm din greșeli, să nu mai facem aceleași greșeli ca în 2016(…) De data asta, echipa de la Brăila este una unită, în cea mai mare parte, chiar dacă sunt persoane cu păreri diferite, este normal să se întâmle lucrul ăsta.
Trebuie făcută o analiză, la nivelul fiecăruia, la care vreau să particip și eu. Cine s-a ocupat de fiecare bucățică, de ce nu au mers lucrurile foarte bine, și analizele astea ar trebui să le facem plecând de la fiecare persoană. Inclusiv de la cei care reclamă, prin declarații publice. În ceea ce-l privește pe Cătălin, de aceeași părere sunt, trebuie analizat, să vedem de ce nu am reușit să câștigăm la Brăila, nici data trecută, în 2016, și nici acum”.
PNL continuă să demonstreze faptul că le lipsește coloana vertebrală pentru a înlătura ”răul” din rădăcină.
O scrisoare, semnată de 22 de membri PNL, a plecat către Ludovic Orban. Organizația de la Brăila spune că îl susține în continuare pe Alexandru Dănăilă la conducerea PNL-ului și cere eliminarea posibilității de a candida, pentru orice funcție, în cazul lui Boboc și Căprariu. Semnatarii acestei scrisori sunt: Adrian Tabarac, Cortez Vasile, Bucur Raluca, Pascale Mihai, Brăileanu Titi, Alexandru Ionel, Dumitru Barbu, Ilinoiu Aurelian, Vîlcu Eugen, Gălbinaș Sorin, Dumitrescu Alexandru, Munteanu Ștefan, Bălan Costel, Stroia Costel, Matei Nicolae, Lazăr Marian, Nițescu Nicolae, Coadă Elena, Ciormei Dumitru, Mihaiu Dumitru, Orzan Ion, Prodan Marian.
”Toți colegii, am fost de acord la Brăila, cu o singură excepție, cu o abținere, cu această variantă. Cătălin era prefect, avea toate premizele să obțină un mandat.
Dacă mă întrebați pe mine personal, pentru că nu vorbesc în numele colegilor, acum, după ce am văzut rezultatul, probabil că ar fi fost variante diferite pe care le-aș propune pentru o repetare a scrutinului.
Eu sunt un om de partid. Din acest motiv mi-am prezentat demisia, pentru că înțeleg necesitatea ca la alegerile parlamentare să obținem un rezultat cât mai bun. Este foarte important ca Brăila să ia un număr cât mai mare de parlamentari, care să susțină viitorul Guvern”, a declarat Alexandru Dănăilă.