Ponta trage un semnal de alarmă: Guvernul României NU MAI ARE BANI!

Ponta trage un semnal de alarmă: Guvernul României NU MAI ARE BANI!

 

 

Preşedintele Pro România Victor Ponta a propus ca România să-şi reducă numărul de judeţe de la 41 la 15 şi a localităţilor de la aproximativ 3.300 la maximum 1.500, motivând că o reorganizare administrativă ar ruduce substanţial banii cheltuiţi de stat.

Guvernul României NU MAI ARE BANI – și , în curând, nu va mai avea de unde să se împrumute! Administrația Publică a devenit o frână uriașă în dezvoltarea țării. Lipsa de viziune a actualilor conducători este mai dăunatoare ca niciodată, după 1989 ; noua criză mondială bate la ușă . Ce soluții avem?”, întreabă liderul ProRomânia.

Fostul premier Victor Ponta vine și cu o serie de soluții spunând că el a făcut parte din Guvernul 2012-2015, care a scos România din criză și a pus bazele unei dezvoltări economice solide și sustenabile.

Printre soluțiile propuse de Victor Ponta se numără:

  1. Reducerea radicală a cheltuielilor cu Administrația Publică prin renunțarea la un sistem învechit, birocratic, politizat și clientelizat, și prin digitalizarea actului administrativ prin:

– reducerea numărului de județe de la 41 la 15(exact pe formula teritorială, existentă deja, a Curților de Apel)

– desființarea celor 6 sectoare și reorganizarea eficientă a Municipiului București

– reducerea numărului de unități administrativ teritoriale de la 3300 (comune, orașe, municipii) la maximum 1500, pe criteriile numărului populației și al organizării teritoriului

– reducerea numărului de ministere la 15-18 și a numărului de autorități și instituții centrale la maximum 50

– comasarea și desființarea acelor strucuri administrative deconcentrate, care au atribuții de control și reglementare, suprapuse

– reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 ( 200 deputați și 100 senatori)

– revenirea din 2024 la mandatul prezidențial de 4 ani pentru scăderea costurilor electorale și a blocajelor politice

– obligarea prin lege a tuturor autorităților administrative de a elibera și pune la dispoziție, prin servicii online, a tuturor actelor și deciziilor necesare populației și firmelor / obligarea prin lege a autorităților administrative de a solicita direct documente și autorizații care provin de la alte autorități publice (persoana fizică sau juridică, având doar obligația prezentării actelor private, care nu se află în posesia unei instituții publice)

 

  1. Schimbarea sistemului fiscal prin renunțarea la cota unică (care a avut efecte pozitive în ultimul deceniu, dar a generat mari discrepanțe sociale și pierderi bugetare) și impozitarea diferențiată progresivă a veniturilor, proprietăților și capitalurilor. Tot aici, Ponta a vorbit și de eliminarea pentru viitor a tuturor situațiilor care creeaza PRIVILEGII legale / a tuturor prevederilor prin care se acordă unor categorii profesionale excepții de la plata impozitelor, sau de la îndeplinirea condițiilor generale de pensionare.

 

  1. Asigurarea stabilitatii si predictibilității fiscale – financiare prin interzicera prin Constituție a ordonanțelor de urgență în domeniul fiscal bugetar, prevederea constituțională prin care orice modificare a legislației fiscal – bugetare intră în vigoare doar începând cu data de 1 Ianuarie a anului următor, garantarea pe termen de cel puțin 25 de ani a regimului fiscal pentru toate investițiile declarate ca fiind strategice în energie, infrastructură de trasnport și rețele de date și comunicații.

 

Aceste soluții nu reprezintă un Program de Guvernare (pentru că nu acoperă celelalte domenii esențiale – Educație, Sănătate, Mediu, Apărare, Cultură șamd.), reprezintă un Proiect concret pentru ieșirea din criza bugetară, ecnomică și socială și din blocajul administrativ în care ne aflăm deja!

Toată lumea ne spune cum NU se pot pune în practică aceste soluții – iar noi spunem că TREBUIE făcute schimbările pentru că România nu mai rezistă în situația actuală.

Unii ne spun că nu sunt bune soluțiile noastre – dar nu vin cu nicio variantă alternativă, așa că soluțiile noastre sunt, deocamdată, cele mai bune – pentru că sunt singurele prezentate.

Alții o să spună că de ce nu am făcut aceste lucruri în 2012-2014. Nu am știu cum, nu am avut experiența și resursele de curaj necesare, nu mai acceptau românii dupa o criză dureroasă o nouă bătălie, nu am știut să luptăm cu “baronii locali” și orgoliile și interesele mărunte. Am făcut în anumite domenii pași importanți – dar nu am dus procesul de modernizare mai departe. Acum ȘTIM și VREM să facem aceste reforme radicale și TREBUIE făcute”, a declarat liderul ProRomânia, Victor Ponta.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry