Posesia in Legea Cadastrului! Vasile Varga explica cum legea ii ajuta pe cetateni sa scape de actiuni in instanta

Posesia in Legea Cadastrului! Vasile Varga explica cum legea ii ajuta pe cetateni sa scape de actiuni in instanta

 

 

Actiuni si bani cheltuiti in instante pentru cei care doreau sa-si inscrie proprietatea in cartea funciara, asta in cazul in care terenul depasea cu 10% numarul de metrii patrati inscrisi in acte. Deputatul liberal s-a autosesizat cu privire la faptul ca foarte multi cetateni erau nevoiti sa se actioneze singuri in instanta, pentru a dovedi ca sunt proprietari pe o bucata de pamant, care desi nu era trecuta in acte, le apartinea.

Cartea funciara cuprinde descrierea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, la actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele. Potrivit art. 1 alin. (4) din Legea nr. 7/1996, evidenta imobilelor inscrise in planul cadastral si in cartea funciara se realizeaza si se actualizeaza din oficiu, la cererea persoanelor interesate sau la initiativa autoritatilor publice.

“Pana acum, daca un cetatean avea 200 de mp in acte, va dau asa ca exemplu, ca sa ma intelegeti si sta de 40 de ani acolo, iar suprafata este de 221 de mp, real masurata,(…) nu exista posibilitatea sa se adreseze publicitatii imobiliare la cadastru, pentru ca depaseste 10%, in acest caz 20 de metrii. Aici este vorba de 21 de metrii. Atunci, singura solutie a acelui cetatean de rand, care vrea sa se inscrie in cartea funciara(…) Era o singura solutie, doi sau trei ani de zile, sa se adreseze instantei de judecata. Sa constate instanta de judecata uzucapiunea, adica eu ma judecam cu mine, sa pot sa demonstrez ca eu sunt proprietarul si ca mi-am platit aceste taxe de peste 20 de ani”, a declarat deputatul liberal.

Legea spune ca daca suprafata din masuratori este mai mare decat procentul stabilit la litera b) (s.n. 10%), la cerere, se va putea nota posesia asupra diferentei de teren, detinuta fara act de proprietate, in baza procesului verbal de vecinatate si a unei adeverinte eliberate de autoritatile publice locale, prin care atesta faptul ca:

 

  • Posesorul este cunoscut ca detine diferenta de suprafata de teren sub numele de proprietar;
  • Imobilul nu face parte din domeniul public sau nu a fost inscris in evidente ca fiind in domeniul privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale.
  • Ulterior notarii posesiei in cartea funciara conform lit. c), posesorul poate solicita eliberarea certificatul de inscriere in cartea funciara a posesorului ca proprietar.

 

“Acum, prin modificarea Legii 7 si unele amendamente pe care le-am adus la Legea 7, solutia este alta, mult mai buna.(…) Acum exista posibilitatea prin posesie. Acum, acel cetatean daca are aceasta suprafata, care este mai mare decat suprafata pe care o are, poate proceda altfel. Topograful care face masuratoarea vine si ii inscrie in act, in cartea funciara, cei 200 de mp pe care ii detine in acte. Diferenta, de cat este ea, cu un proces verbal de vecinatate, cu ceilalti care stau langa el, se duce si o inscrie la cartea funciara, ca posesor, deci inscrie posesia. In termen de trei ani de zile, daca nimeni nu a conturbat procesul verbal, posesia ii revinde de drept”, a declarat deputatul Vasile Varga.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry